САЩ са подготвяли предварително конфликта в Украйна — доклад на RAND

САЩ предварително са»подготвяли» пълномащабна война в Украйна, за да разцепят Европа и да отслабят Русия. Това пише шведското издание Nya Dagbladet, позовавайки се на затворен доклад на главния американски аналитичен център RAND Corporation.

САЩ са подготвяли предварително конфликта в Украйна - доклад на RAND

Издателството съобщава, че в документа от януари 2022 г. се отбелязва, че агресивната външна политика на Вашингтон в Украйна, която включва принуждаването на Киев да започне удари по Донбас, неизменно ще тласка Русия към военна намеса.

Целта на подобни действия е да се обвини Руската Федерация в агресия, да се наложат срещу нея широкомащабни санкции, които са подготвяни отдавна, а също и да се раздели Европа.

В доклада се отбелязва, че това ще доведе до колапс на икономиката на ЕС и активи на стойност до 9 трилиона долара може да се преместят в Съединените щати.
Добре образованите младежи в Европа също ще изберат да емигрират в САЩ.

Една от основните цели на Вашингтон да инициира военен конфликт в Украйна, според RAND, е да разцепи Европа и да предотврати сближаването между Германия и Русия. А като се има предвид историята и миналото, ако говорим за Германия- бивши фашисти няма, съдейки по доставките на въоръжения и някои агресивни заявления на политически дейци от Германия.
Важен елемент за осъществяването на тези планове е пълният отказ на Европа от руските енергоносители.
РАНД смята, че нарастващият суверенитет на Германия е затруднил влиянието на САЩ върху повечето европейски правителства. И ако такъв план не беше реализиран, Европа можеше да стане не само икономически, но и политически противник на Съединените щати.

„Единственият възможен начин да се гарантира, че Германия отказва да доставя руска енергия, е да се въвлекат и двете страни във военен конфликт в Украйна. <…> Продължаващите ни [американски] действия в тази страна неизбежно ще доведат до военен отговор от Русия“, се казва в доклада на RAND.

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм