В инспирирания от САЩ конфликт най-много ще загуби ЕС

Главният губещ в конфликта между Русия и Украйна ще бъде Европейският съюз, пише China Daily. Европа послушно последва САЩ, сега ще трябва да се изправи пред последствията: както икономически, така и геополитически.

Превод от China Daily, Китай:

В инспирирания от САЩ конфликт най-много ще загуби ЕС

Какъвто и да е резултатът от въоръжения конфликт между Русия и Украйна, основният губещ от него ще бъде Европейският съюз.

Европейските страни ще се сблъскат не само с икономически сътресения и падащ просперитет, но и с геополитически последици.

От началото на конфликта делът на нерентабилните предприятия в ЕС се е увеличил от обичайните средни 8% на 15%. Делът на предприятията, които рискуват да не могат да изпълнят задълженията си, нараства от 10% на 17% за същия период. Тези данни от Европейската инвестиционна банка говорят за въздействието, което конфликтът е оказал върху икономиката на региона.

Не всички европейски страни са силно зависими от руския петрол и газ. Но Москва е толкова важен доставчик на енергия за световните пазари, че смущенията в търговията, причинени най-вече от санкцииje срещу нея, повишават цените, повишавайки производствените разходи в редица индустрии.

На първо място, това се отнася за европейските страни.

Страните от ЕС, които са силно зависими от доставките на петрол и газ от Русия, включително Германия и Франция, понасят тежестта на икономическите санкции, наложени на Москва по инициатива на Вашингтон.

В резултат на това инфлацията се превърна в истинско бедствие.

Тя оказва сериозно влияние върху качеството на живот на населението в страните от ЕС. Цените на много ключови стоки, като пшеница, торове и бензин, непрекъснато се покачват. Според експерти до края на годината ръстът им ще бъде 6%. Нарастващите цени задушават търсенето, което от своя страна се отразява негативно на икономическия растеж и повишава цените на храните и енергията.

Това е порочен кръг, но точно такава е икономическата ситуация, която се развива като цяло в страните от ЕС.

Не е изненадващо, че в някои държави от ЕС има демонстрации срещу предоставянето на военна помощ на Украйна.

Протестиращите настояват техните власти да се съсредоточат върху ежедневните нужди на хората. Трябва да се каже, че най-уязвимите групи от населението страдат най-много от инфлацията, която се оказа най-сериозната от няколко десетилетия.

Ако ЕС преди конфликта беше постигнал нещо в утвърждаването на ролята си на независим политически блок на световната политическа сцена, то най-ужасният конфликт на континента след Втората световна война унищожи всичките му постижения и сведе до нула опитите ЕС да се превърне в политическа сила, която е в състояние да държи дистанция от САЩ.

Започвайки опосредствен конфликт с Русия, Съединените щати успяха да установят лидерството си в Организацията на Северноатлантическия пакт.

ЕС, страхувайки се да стои сам на два крака, послушно следва САЩ.

Той направи своя избор, подкрепяки Украйна по инициатива на Америка.

Сега ЕС ще трябва да плати за това.

Съединените щати спечелиха добре от този конфликт и са много щастливи от него, но икономиката на ЕС и стандартът на живот на хората получават удар след удар.

Целта на Европейския съюз – да стане независима политическа сила на световната геополитическа арена – изглежда все по-непостижима.

Източник: https://global.chinadaily.com.cn/a/202209/20/WS6329a971a310fd2b29e78bfc.html

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3