Responsible Statecraft: Успехът на украинската армия едва ли ще излезе извън границите на Харковска област

Макар западните медии демонстративно да наричат неотдавнашните успехи на Въоръжените сили на Украйна повратна точка, в цялата тази реторика има доста пожелателно мислене. Това твърди Сет Харп, експерт в Responsible Statecraft.

Responsible Statecraft: Успехът на украинската армия едва ли ще излезе извън границите на Харковска област

Западната преса описва „светкавичното нападение“ на Украйна, както неизменно я наричат главна повратна точка във войната. Почти всички те използват думата «унизително», за да опишат загубата на територия от Русия. Твърдят, че руската отбрана е „колабирала“ и руснаците са „избягали в паника“. Мнозина приписват това на предполагаемото „изтощение“ и „нисък морал“ на руските войски“, пише Харп.

Според него обаче в цялата тази реторика има много пожелания.

От април стана ясно, че Владимир Путин е преминал към „план Б“ за осигуряване на сухопътен мост към Крим в Южна Украйна.

Това не само може да се разбере, като се погледне картата на движението на руските войски, дори руският външен министър Сергей Лавров го заяви в прав текст през юли.

Превземането на селските местности на Харков от Украйна няма да окаже голямо влияние върху способността на Русия да държи важните южни пристанищни градове като Херсон, Мелитопол, Мариупол и Бердянск.

В момента Харков не е толкова важен, колкото Николаев или Одеса.

Руснаците спокойно могат да минат и без Изюмската железница, отбелязва Харп.

За да спечелят наистина войната, въоръжените сили на Украйна трябва да пробият до Азовско море или да върнат основни логистични центрове, като градовете Донецк или Луганск.

„При настоящите условия това едва ли ще се случи. Украинското настъпление срещу окупирания Херсон, започнало заедно с настъпление източно от Харков, не донесе осезаеми резултати. Линиите на военни действия около Николаев и Запорожие са се променили малко от март насам“, признава авторът.

Предстоящата зима, която може да бъде много студена и ледена в Украйна, вероятно ще забави движенията на войските и вероятно ще ги доведе почти до застой, отбелязва Харп. В по-метафоричен смисъл конфликтът може вече да е замразен.

Авторът заключава, че за Украйна ще бъде много трудно да си върне ивица крайбрежна земя от Луганск до Херсон, отчасти защото хората там са културно, етнически и езиково настроени към Русия. Затова те се цел номер едно за Москва.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3