Полковник Баранец: Едно решение на Зеленски ще доведе до война между Полша и Русия

Решението на президента на Украйна може да доведе до война между Русия и Полша. Това сподели военният наблюдател на «Комсомолская правда» Виктор Баранец:

Полковник Баранец: Едно решение на Зеленски ще доведе до война между Полша и Русия

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак призова да се подготвим за война с Русия. Според него в рамките на 3-10 години ще започне открит конфликт, така че е необходимо да се превъоръжи цялата полска армия, независимо от разходите.

Полковник Баранец: Едно решение на Зеленски ще доведе до война между Полша и Русия

Това не е първото агресивно изказване на Варшава. Този път обаче изглежда доста сериозно. Както Виктор Баранец, полковник в оставка и военен наблюдател на “Комсомолская правда”, има три основателни причини да се счита, че Полша наистина може да влезе в открита война с Руската федерация.

„Някой ще си помисли, че това е поредната полска глупост, но аз не мисля така.

Първо: Полша вече участва във войната с Русия на територията на Украйна.

Въпрос номер две: как участва тя? Тя участва в оръжия и личен състав. Полски батальони са забелязани край Днепър, има ги и в посока Херсон, има ги и край Харков. Има полски наемници. Наскоро те бяха размазани от руския «Калибър», когато се криеха в хостел в Харков.

Трето: Полша понася човешки и материални жертви“, каза Баранец.

Според него в близко бъдеще може да избухне война поради решението на украинския президент Володимир Зеленски.

Според полковника до края на руската спецоперация полските власти ще искат да въведат армията на територията на западните украински региони. Официално това ще стане по искане на Зеленски, счита полковникът. При такъв сценарий сблъсъкът между въоръжените сили на РФ и редовната полска армия ще бъде почти неизбежен.

„Представете си, че спецоперацията вече е към своя край. Какво казва Полша: „Вовка (Зеленски, бел. ред.), проляхме кръв за теб, похарчихме пари, загубихме оръжие. Защо трябва да бягаме в Полша с празни джобове? Дайте ни парче от земята, която винаги е била полска. Никога не си имал Лвов, забрави го”.

Киев ще се откаже с надеждата, че полската армия ще се установи в Западна Украйна. И в този момент Русия ще настъпи.

Със сигурност ще се справим със Западна Украйна, а там ще има полски войски. Това ще бъде пряка руско-полска война. Ще се бием с поляците, докато не избягат извън границите на Украйна“, каза Баранец.

Според полковника в Москва никога не са забравяли каква роля изиграха полските власти в разпалването на украинския конфликт. На всички в Русия им е ясно, че Полша се превръща в антируски плацдарм за НАТО.

Както припомня Баранец, отдавна се говори за разполагане на американски ядрени оръжия в Полша, които сега са разположени в Германия.

Петя Паликрушева