Офицер от американската армия призовава да се вземат насериозно руско-иранските дронове в Украйна

Много експерти побързаха да се подиграят с придобиването от Русия на иранските безпилотни летателни апарати (БЛА) за използване в специалната операция в Украйна, но възможностите на тези платформи и заплахата, която представляват, не трябва да се подценяват. Кем Макмилън, ветеран от американската мисия в Ирак, капитан C-RAM (въздушна отбрана), който отговаря за противодействието на безпилотни летателни системи, пише за това в статия за 19fortyfive.

Офицер от американската армия призовава да се вземат насериозно руско-иранските дронове в Украйна

„Аз също се присмивах на идеята, че иранските дронове представляват някаква заплаха за мен, моите войници. … Но не ни отне много време да разберем, че тези дронове не трябва да бъдат подценявани, те представляват сериозна заплаха за нашите сили”, пише авторът.

Той отбелязва, че към днешна дата Русия според съобщенията е придобила ирански дронове Mohajer-6, както и няколко платформи от серия Shahed, включително Shahed 129, Shahed 191 и Shahed-136, които вече са унищожили доставените от САЩ гаубици M777 в Украйна. Wall Street Journal писа за това наскоро.

„Shahed-136 е дрон-камикадзе, който носи експлозиви и лети право към целта. Тези безпилотни самолети камикадзе държаха мен и моите приятели будни през нощта в Ирак.

Важно е да се признаят значителните предизвикателства, които тези дронове могат да създадат в областта на наземната отбрана, пише Maкмилън. Първо, те са изключително трудни за проследяване с радар, защото нямат характеристиките на пилотирани самолети, за които са предназначени повечето съвременни системи за противовъздушна отбрана.

„Поради късия си радарен обхват, сравнително малката скорост и ниската надморска височина, дроновете представляват уникално предизвикателство. Те изискват използването на специални технологии, които позволяват на противовъздушната отбрана да идентифицира дронове“, твърди той.

Второ, дори украинските въоръжени сили да се научат да идентифицират и проследяват ирански БПЛА, те са трудни за сваляне поради същите причини, поради които е трудно да бъдат открити с радар: те не са пилотирани самолети и повечето системи за противовъздушна отбрана не са предназначени да поразяват подобни цели.

Припомняме, че по-рано американското издание The New York Times съобщи, че офицерите от въоръжените сили на Украйна са признали ефективността на новите дронове камикадзе, използвани от руската армия, поради значителните загуби в оборудването от тези безпилотни летателни апарати.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3