Офицери от въоръжените сили на Украйна се оплакват от увеличение на загубите от руски БЛА

Военнослужещите от въоръжените сили на Украйна (ВСУ) признаха ефективността на новите безпилотни летателни апарати камикадзе (БЛА), използвани от руската армия. Това пише американското издание The New York Times (NYT).

Офицери от въоръжените сили на Украйна се оплакват от увеличение на загубите от руски БЛА

Руската армия все по-често започна да използва нови и, според украински офицери, плашещо ефективни оръжия, посочва NYT. Става дума за новите ударни безпилотни самолети Геран-2, които западните експерти смятат за подобни на иранските безпилотни самолети Shahed-136 камикадзе. Според автора на публикацията тези дронове вече активно унищожават украинските военни на бойното поле.

„Мощното оръжие е така нареченият дрон камикадзе с бойна глава, тежаща около 80 фунта, която се взривява при удар“, се отбелязва в статията.

Изданието съобщава, че по време на едно от първите бойни използвания Геран-2 е унищожил американска 155-mm гаубица M777. Според украинския полковник Родион Кулагин, цитиран от автора, половин дузина от тези дронове са унищожили част от гаубиците и бронираните машини на подразделението му. Също така по време на използването на дроновете-камикадзе, ВСУ са загубили и много жива сила

Капитанът от въоръжените сили на Украйна Владимир Данченко, който станал свидетел на удара на дрон върху самоходна гаубица, разказа как взривен руски БЛА е унищожил оръдието.

„Това не приличаше на артилерията, която ни поразяваше преди. Не съм виждал нищо подобно“, цитират думите му от американското издание.

По-рано министърът на отбраната на Германия Кристина Ламбрехт заяви, че последните събития в Украйна, свързани с прегрупирането на руските войски в района на Харков, са преждевременно наречени повратна точка в хода на руската специална операция. „Трудно е да се прецени, защото не знаем как руснаците ще реагират на това сега“, каза тя.

 

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм