Генералният секретар на ООН не одобри решението на ЕС за визови ограничения за руснаците

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш смята, че решението на европейските страни за визови ограничения за руснаците не е добра идея.
Генералният секретар на ООН не одобри решението на ЕС за визови ограничения за руснаците

„Вероятно това не е съвесем добра идея да не им позволим да пристигат“, каза той в интервю за РИА Новости на 19 септември.

Гутериш изрази надежда, че визовите ограничения ще бъдат премахнати след края на спецоперацията по защита на Донбас. В същото време той отбеляза, че отношенията между Русия и Европейския съюз (ЕС) са се влошили в много аспекти от февруари тази година.

Споразумението за облекчаване на визовия режим между Русия и Европейския съюз изтече на 12 септември, 15 години след подписването му. Отсега нататък руските граждани ще трябва да плащат 80 евро вместо 35 евро, за да получат документи за влизане в ЕС. Освен това максималното време за обработка на заявления за виза ще бъде удължено до 45 дни, а списъкът с необходимите документи ще бъде разширен.
На 19 септември Естония, Литва, Латвия и Полша въведоха забрана за влизане на руски граждани, включително тези с шенгенски визи, издадени от трети страни. По-специално, когато преминават латвийската граница, руснаците са принудени да подписват изявления, осъждащи руските власти.

Руският посланик в Берлин Сергей Нечаев заяви на 19 септември, че Москва няма да наложи ответни ограничения. Дипломатът обърна внимание на факта, че ЕС е декларирал спазване на основните човешки права и недискриминация, основана на националност, но сам се е отказал от своите ценности, като е въвел визови ограничения.

На 15 септември говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, коментирайки решенията на западните страни относно визите, подчерта, че европейците продължават своята деструктивна антируска линия.

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм