El País: жителите на арабските страни не симпатизират на Украйна, а властите виждат полза от победата на Русия

По-голямата част от жителите на арабските държави са безразлични към украинския конфликт и не изпитват никакви симпатии към Киев, пише El País. В същото време властите на тези страни заемат двусмислена позиция по този въпрос, надявайки се на победа за Москва, тъй като според тях това ще доведе до създаването на по-многополюсен свят.
El País: жителите на арабските страни не симпатизират на Украйна, а властите виждат полза от победата на Русия
Жителите на арабските страни не симпатизират на Украйна, пише El País.

Медиите често повтарят идеята, че Русия се е оказала в «изолация» след решението си да изпрати войски в Украйна. Това важи за Запада, но не и за другите региони.

В арабския свят повечето правителства, включително някои от традиционните съюзници на Вашингтон, заемат двойствена позиция по този конфликт. А по арабските улици, изглежда, цари безразличие: няма митинги, няма украински знамена на балконите, въпреки че руските знамена също не са окачени.

В публикациите и социалните медии преобладава мнение в полза на тезите на Кремъл, въпреки факта, че някои от тези страни са пряко засегнати от „последиците от руската блокада на украинското зърно“, се казва в статията.

До момента е проведено само едно проучване на общественото мнение в няколко страни от региона. То е поръчано от англоезичния всекидневник Arab News.

Общо са интервюирани повече от 7 хиляди души от 14 арабски страни. По-голямата част от анкетираните — 66% — не изразяват симпатии към нито една от страните в конфликта: нито Украйна, нито Русия; 18% се обявяват в подкрепа на Киев, а 16% се изказват в полза на Москва. На въпроса кой е виновен за този конфликт обаче «балансът е нарушен»: 25% от анкетираните посочват НАТО, 16% — Русия и 13% — президента на САЩ Джо Байдън.

В разговорите на чаша кафе, както и в онлайн дебатите, по-често се чува проруска позиция, отколкото проукраинска.

Въоръженият конфликт беше провокиран от американците. Украйна е просто марионетка. Повечето от злините и войните в света през последните десетилетия идват от Съединените щати“, твърди Камел от централен Тунис.

От 14-те държави, в които е направено проучването, Тунис има най-голям дял от изказалите се в подкрепа на Русия — почти 20%.

Антиимпериализмът, особено антиамериканизмът, е много силен в Тунис. Интересното е, че същото се случва и в други страни, които са съюзници на Вашингтон, например в страните от Персийския залив “, твърди тунизийският анализатор Юсеф Шериф.

Той също така добавя, че «сега няма нито една арабска медия, която открито да защитава позицията на Съединените щати».

А това, счита испанското издание, проправя пътя на убедеността, че победата на Путин в Украйна ще доведе до по-многополюсен свят.

Една победа на Кремъл би облекчила натиска, под който са подложени арабските страни да демократизират своите политически системи“, пише El País.

Източник: https://elpais.com/internacional/2022-08-18/la-calle-arabe-no-simpatiza-con-ucrania.html

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!

https://t.me/NewsFrontBulgaria/3