Двама служители на ОССЕ бяха осъдени в ЛНР за сътрудничество с чуждестранни специални услуги

Върховният съд на Луганската Народна Република (ЛНР) осъди Дмитрий Шабанов и Максим Петров, двама служители на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), на 13 години затвор за държавна измяна.

Двама служители на ОССЕ бяха осъдени в ЛНР за сътрудничество с чуждестранни специални услуги

Съдебният състав осъди Дмитрий Шабанов да бъде признат за виновен в извършване на престъпление по чл. 335 от Наказателния кодекс на ЛНР и да го осъди на 13 години затвор“, се казва в присъдата на съдията.

Припомняме, че процесът срещу Дмитрий Шабанов започна на 15 септември. Разследването установи, че той е „предавал класифицирана информация във военната сфера на представители на чужди специални служби, действайки в ущърб на сигурността на ЛНР“.

„Съдебната колегия по наказателни дела на Върховния съд на Луганската Народна Република … осъди Максим Юриевич Петров да бъде признат за виновен в извършване на престъпление по чл. 335 от Наказателния кодекс на ЛНР и да го осъди на 13 години затвор затвор“, цитират РИА Новости присъдата на съда.

По-рано ЛНР и ДНР съобщиха за задържането на няколко наблюдатели на СММ на ОССЕ на територията на републиките. Министерството на държавната сигурност на ЛНР също съобщи за откриването на документи, потвърждаващи фактите на сътрудничество между представители на Специалната наблюдателна мисия на ОССЕ и Министерството на отбраната на Украйна.

 

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм