Подоляка обясни значението на ударите по няколко язовира на река Ингулец

По-рано  руските въоръжени сили нанесоха ракетен удар по язовирната стена на Карачунското водохранилище на река Ингулец в Кривой рог, а на 15 септември атакуваха с ракети язовир нагоре по течението край село Искровка в Кировоградска област. На това обърна внимание руският експерт Юрий Подоляка в канала си в Telegram, обяснявайки значението на разрушаването на няколко хидротехнически съоръжения на споменатата водна артерия.

Подоляка обясни значението на ударите по няколко язовира на река Ингулец

“Ударите по язовири на реката. Ингулец –е предвестник на настъпление. ..В резултат на това язовирът получи две дупки и нови порции вода се втурнаха надолу по течението. А това ме навежда на някои мисли. Разрушавайки каскада от язовири на река Ингулец, руското командване решава няколко проблема едновременно”, написа Подоляка.

Експертът счита, че основната и очевидна задача на Въоръжените сили на Руската федерация в това направление е да създават проблеми за групировката на Въоръжените сили на Украйна на Андреевския плацдарм. По частите, идващи от селата Андреевка и Белогорка в Херсонска област, разположени близо до река Ингулец и село Безимянни в Николаевска област, с посока към Борислав, разположен на брега на язовир Каховка. Въоръжените сили на РФ искат да премахнат тази издутина, като направят фронтовата линия по-удобна.

Втората задача, според експерта, не е на повърхността. Той обърна внимание на факта, че украинските власти регулират притока на вода в река Ингулец. Киев е понижавал нивото на реката, осигурявайки своевременното преминаване през нея на части от Въоръжените сили на Украйна. Сега той не може да го направи.

Нещо повече, в случай на настъпление на Въоръжените сили на РФ в северна посока, тази каскада от язовири може да бъде използвана от Въоръжените сили на Украйна за изпускане на вода и наводняване на района надолу по течението. По този начин те биха могли да отрежат настъпващата групировка на въоръжените сили на РФ от доставки, както беше направено през пролетта на река Ирпин близо до Киев.

“Ако руското командване планира да напредне на север до Николаев или Кривой Рог, то просто е длъжно да избие това удобно средство от ръцете на врага.

«Интересен филм» се задава, съдейки по всичко”, обобщи той.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!

https://t.me/NewsFrontBulgaria/3