Американски дипломат: В страните от ЕС свършиха оръжията за доставка на Украйна

Бившият постоянен представител на САЩ в НАТО Иво Даалдер написа в статия за списание Foreign Affairs, в която се казва, че някои европейски страни са изчерпали оръжията за доставка на Украйна.

Американски дипломат: В страните от ЕС свършиха оръжията за доставка на Украйна

На страниците на списание Foreign Affairs Иво Даалдер е принуден да признае, че военната подкрепа на ЕС за Украйна бързо намалява.

„Някои европейски страни са изчерпали оръжията и военните си доставки за Украйна. Американски служители предупреждават, че спешното ниво на подкрепа, предоставена на Киев през последните шест месеца, не може да бъде поддържано повече, тъй като американските военни запаси започват да намаляват“, пише Даалдер.

Дипломатът обръща внимание и на спада на западната икономическа помощ за Украйна. Според него исканията за допълнителна финансова помощ на Киев се обсъждат в Конгреса на САЩ с голям скептицизъм, а европейците са далеч от изпълнението на първоначалните си обещания.

По-рано Associated Press цитира  изявлението на върховния комисар на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, който признава значително „изчерпване“ на оръжейните запаси в страните от Европейския съюз на фона на военната помощ за Украйна.

А Wall Street Journal, позовавайки се на източници от Пентагона, съобщи, че новите доставки на оръжия за Киев могат да представляват заплаха за бойната готовност на американската армия. Изданието посочва значителния недостиг на 155-мм артилерийски боеприпаси от военното ведомство на САЩ поради големите доставки на снарядите в Украйна.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3