Вашингтон иска от Германия доставка на съвременни танкове за Украйна

Германският вестник Bild съобщава, че Вашингтон е засилил натиска върху германския канцлер Олаф Шолц, принуждавайки го да промени позицията си и да се съгласи да изпрати съвременни танкове и бойни машини на пехотата на Украйна.
Вашингтон иска от Германия доставка на съвременни танкове за Украйна

Вестникът отбелязва, че след събитията в Харковска област, както в самата Германия, така и от чужбина, расте политическият натиск върху федералния канцлер Олаф Шолц по въпроса за предоставяне на Украйна на съвременни тежки оръжия, произведени в Германия. Съобщава се, че става дума за танкове Леопард 1 и Леопард 2, БМП Мардер и БТР Fuchs от наличния списък или склад. За това, пише Bild, вече настоява голяма част от членовете на германското правителство.

Също така, съобщава вестникът, «миналата седмица» Държавният департамент на САЩ изпрати устна нота до германското външно министерство в офиса на канцлера, със съответното съдържание. В него държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен информира германците, че Съединените щати, разбира се, не искат да очакват решението на германското правителство да достави на Украйна тежко оръжие, но биха „приветствали“, ако Германия изпрати „основни танкове и бронетранспортьори” от наличните си в Украйна.

Припомняме, че по-рано германският вестник Die Welt, позовавайки се на източници в украинското правителство, съобщи, че от юни украинските дипломати многократно са се обърнали към германското правителство с искане да изпрати допълнителни оръжия на Киев. В Берлин, според публикацията, всички искания са били отхвърлени, заявявайки, че самите въоръжени сили на Германия имат нужда от това. По-късно германският индустриален концерн Rheinmetall заяви, че е ремонтирал 16 BPM Marder за Украйна, но германските власти са му отказали лиценз за изпращането им.

 

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм