Папа Франциск: «Доставките на оръжие за Киев са морално допустими»

Папата заяви, че доставките на оръжия за Киев могат да бъдат «морално допустими», ако се използват за самоотбрана, каза папа Франциск.

Папа Франциск: "Доставките на оръжие за Киев са морално допустими"

Той също така призова Киев да бъде отворен за диалог с Москва.

По-рано съобщихме/ Папа Франциск: «Конфликтът в Украйна е създаден от външни сили»

В интервюто си за италианския вестник Corriere della Sera папата реши да използва думи, заради които на Запад днес лишават хората от работните им места или дори „отменят“ в СМИ. Една от причините за конфликта в Украйна, както той счита, е, че НАТО лае пред вратите на Русия.

Превод от Corriere della Sera, Италия: 

Папа Франциск: "Конфликтът в Украйна е създаден от външни сили"

В интервюто си папа Франциск заяви:

„Все още не сме получили отговор за Путин. Зеленски? Обадих му се по телефона в първия ден на конфликта в Украйна, но сега не е моментът да ходя в Киев. Говорих 40 минути с патриарх Кирил, казах му: ние не сме служители на държавата”.

Първата фраза, която чуваме от папата в началото на интервюто ни, е:

«Съжалявам, че не мога да стана от мястото си, за да ви поздравя. Лекарите ми казаха, че поради проблеми с коляното трябва да седя.»

Но болестта не е основната грижа на понтифика днес. Трудно му е да говори за това, което се случва в сърцето на Европа.

Папата ни разказва за всичките си усилия и многократно повтаря, че е готов да замине за Москва.

„Още в първия ден от войната се обадих на украинския президент Зеленски“, казва папа Франциск, „тогава не се обадих на Путин… Но исках да дам знак така, че целият свят ще види, и затова се обърнах на руския посланик.

Помолих го да ме изслуша и му казах „Моля ви, спрете. След това, когато изминаха 20 дни военни действия, аз упълномощих кардинал Паролини да предаде моето послание на Путин. Значението му е следното — готов съм да дойда в Москва… Но се страхувам, че Путин няма да може и няма да иска да се отзове на такава среща в момента…“

НАТО и Кремъл

Папа Франциск е притеснен от тази ситуация: оказва се, че Путин в момента просто не може да спре военните действия. Папата се опита да разбере корените на конфликта в разговор с нас. Той разсъждава върху причините за това, върху мотивите, които тласнаха Русия към такъв брутален конфликт.

„Не изключвам, че лаят на НАТО е точно пред вратата на Русия“, казва ни папата, „може би именно този лай „убеди владетеля на Кремъл да реагира на този лай по лош начин и да влезе в конфликт.»

«Не знам дали гневът на Путин е бил умишлено провокиран, често се питам за това», казва Папата.

«Но някой очевидно е помогнал за разпалването на този гняв.»

Сега, според папа Хорхе Берголио, всеки човек, който има желание за мир в сърцето си, е изправен пред огромния въпрос.

Как да се отнасяме към масовите доставки на оръжия в Украйна от западните държави?

Не всички са съгласни по този въпрос, той разделя както католическата общност, така и общността на пацифистите — по целия свят.

Самият понтифик изказа своите съмнения, вътрешния си смут по въпроса за оръжията.

Доктрината на папа Франциск винаги се е основавала на отхвърляне на надпреварата във въоръжаването, той винаги е бил против увеличаването на производството на оръжия.

То носи смърт и страдание, а днес се доставя на „украинската съпротива“.

«Все още не знам как да отговоря на въпроса за доставката на оръжие. Не мога да кажа дали е честно действие да въоръжаваме украинците», размишлява папата.

„Но ето какво определено е ужасно: сега оръжията се изпробват в Украйна… Освен всичко друго, войните се отприщват именно за това: да се изпробват онези оръжия за убийство, които вече са произведени от индустрията. Видяхме това преди Втората световна война: в гражданската война в Испания, бяха изпробвани оръжия, които по-късно бяха използвани от двете страни в световния конфликт. Търговията с оръжие е скандал, малцина се съмняват в това.»

В разговор с нас Франсис винаги се връща към въпроса как трябва да се държи правилно в тази ситуация. Мнозина му предложили да направи символичен жест, пристигайки в Украйна.

Но отговорът на папата е ясен:

„Няма да ходя в Киев… Поканиха ме там, но чувствам, че не мога да отида там. Първо трябва да отида в Москва, трябва да се срещна с Путин. Питам себе си: Аз съм просто духовник, какво мога да направя? Но ще направя всичко, което мога, ако Путин отвори вратата»

Външните сили

„Едно нещо ме тревожи. Не си преписвам заслуги, защото това е твърдение на очевидната истина: около нас се водят една след друга войни – в Сирия, в Ирак, в Йемен, в Африка…

Не мога да си представя свобдна страна по собствена воля да нападне друга страна.

А в Украйна конфликтът е създаден от външни сили.

Единственото нещо, което може да се обвиняват украинците е, че те се поддадоха на тези външни сили и реагираха остро за ситуацията в Донбас“.

Източник: https://www.corriere.it/cronache/22_maggio_03/intervista-papa-francesco-putin-694c35f0-ca57-11ec-829f-386f144a5eff.shtml

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3