Financial Times: САЩ не могат да помогнат на Европа да оцелее през зимата

САЩ не могат да помогнат на Европа да оцелее през зимата — Financial Times

Financial Times: САЩ не могат да помогнат на Европа да оцелее през зимата

Американските производители на шистов газ и нефт няма да могат да увеличат рязко доставките на енергийни ресурси за Европейския съюз тази зима, пише вестникът.

„САЩ не могат да произвеждат повече. Няма да има помощ. Нито от производителите на газ, нито от производителите на петрол“, това заяви Уил Уен Ло, ръководител на инвестиционната компания Quantum Energy Partners.

Изданието отбелязва, че американските шистови компании са увеличили износа на енергоресурси за Европа на фона на бързото покачване на цените, но понастоящем тези обеми почти са достигнали своя максимум.

„Ние не увеличаваме броя на установките си за добив, а и не виждам някой друг да прави това“, добави изпълнителният директор на Pioneer Natural Resources Скот Шефилд.

Според него цените на петрола може да се покачат над 120 долара за барел през зимата поради опасенията от намаляване на руския износ.

По-рано съобщихме/ Atlantico, Франция: САЩ обявиха енергийна война на Русия, натрапват на ЕС разпоредби за шистов газ

САЩ са недоволни от изграждането на газопровода «Северен поток 2». Те се стремят да подкопаят не просто символичния проект, а цялото сътрудничеството на Русия с Германия и ЕС в газовия сектор, активно промотирайки техния втечнен природен газ в страните от ЕС. Германците разглеждат това като унижение, обяснява експертът.

Превод от Atlantico, Франция: 

Съединените щати искат да спечелят място в Европа и съответно действат решително и дори яростно. Основната пречка за американския шистов газ към Европа е руският газ. Затова американците нанасят удар по Русия.

В Германия наблюдаваме истинско недоволство. Германците виждат, че в опита си да продадат стоките си, американците се намесват в политиката на суверенна и съюзна държава.

Германия разглежда това като унижение, особено след като проектът беше одобрен преди години и почти завършен. Съединените щати внезапно осъзнаха, че Nord Stream 2 не им е изгоден и, игнорирайки усилията и разходите на другите, те настояват проектът да бъде спрян и заплашват със същите санкции като тези, които бяха въведени срещу Иран …

Днес заплахите вече обхващат застрахователните компании, пристанищата, които приемат корабите, превозващи строителните материали и т.н.

…Германското правителство ще увеличи използването на природния газ, заменяйки с него нефта и въглищата. Този вид гориво позволява да се намалят въглеродните емисии с 40% в сравнение с въглищата и с 20% в сравнение с петрола.

Германия разчита на руския газ, защото е евтин.

Русия смята за въпрос на чест да изпълни задълженията си за доставката … по-специално заради собствените й финансови потребности.

…САЩ искат да подкопаят не просто символичния проект, а цялото сътрудничеството на Русия с Германия и ЕС в газовия сектор.

Група сенатори от Републиканската и Демократическата партия подготвя законопроект за защита на енергийната сигурност на Европа, който трябва да натрапи на ЕС редица разпоредби, които са в интерес на американците, по-специално относно закупуването на американски шистов газ.

За натиск ще бъдат използвани същите санкции както срещу Иран. Отбелязваме също, че дори и Тръмп да не бъде преизбран, проблемът няма да изчезне. В ситуацията около Северен поток 2 САЩ се радват на подкрепата на Полша, която миналата година вече прие първата партида американски газ.

До това ни доведе нереалистичната политика в областта на енергетиката и климата и балканизацията на европейската политика, … защото Германия също реализираше своя газов курс без обсъждане с никого.

Нещо по-лошо, през 2014 г. Германия ликвидира проекта „Южен поток“, който трябваше да осигури доставка на руски газ през България за Италия и цяла Европа.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.atlantico.fr/decryptage/3590902/nord-stream-2-le-pipeline-voulu-par-l-allemagne-qui-met-le-feu-aux-relations-entre-les-etats-unis-et-l-europe-gaz-energie-geopolitique-de-l-energie-lionel-taccoen

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3