Екс-премиерът на Италия се противопостави на доставката на оръжия за Киев

Бившият италиански премиер Конте се обяви против новите доставки на оръжие за Украйна. Според него Украйна не се нуждае от оръжия, а от международни усилия за разрешаване на ситуацията.

Екс-премиерът на Италия се противопостави на доставката на оръжия за Киев

Обществено-политическото «Движение 5 звезди» се противопоставя на новите оръжейни доставки за Украйна, заяви лидерът на влиятелната политическа сила, бившият италиански премиер Джузепе Конте.

„Ние сме против. Украинците не се нуждаят от нови доставки на оръжия след четвъртата партида, изпратена от Италия, която, между другото, достави много малко, само няколко бронирани машини. Те вече са масово въоръжени от САЩ и Великобритания“, каза политикът на живо по националната радиостанция Radio 24.

Конте отбеляза, че в момента има нужда от «партньор в евроатлантическия алианс, който чрез дипломатически усилия да подготви обрат в мирните преговори».

Според него Италия може да играе тази роля.

„Ако искаме да помогнем на Украйна, то тя се нуждае от сериозни дипломатически усилия за мирно разрешаване на този конфликт. В противен случай, независимо от редуващите се военни успехи, броят на невинните жертви, разрушените градове, опасността от ядрен инцидент ще нарасне и военната ескалация няма да закъснее“, каза експремиерът.

Конте призовава за диалог и открито обсъждане на този въпрос сред съюзниците в НАТО.

„Трябва да постигнем обрат в този конфликт и да определим геополитическия сценарий, който бихме искали да имаме през следващите десетилетия. Предпочитате ли свят, разделен на две? От едната страна — фронта на Запада, от другата — Русия, Китай, Индия и останалия свят с болшинството население и концентрираната икономическа мощ? За да се предотврати това, е необходимо да се работи с ум върху стратегията. Настоящата стратегия ни води към неограничена военна ескалация“, каза Конте.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3