Западът обрича Украйна на конфликт, който можеше да бъде избегнат

Можеха ли да бъдат избегнати боевете в Украйна? Военният експерт Даниел Дейвис, пишещ за 19FortyFive, посочва, че арогантността на Запада и нежеланието на Зеленски да взема информирани решения са обрекли Киев на конфликт, който е можело да бъде избегнат.

Превод от 19FortyFive, САЩ:
Западът обрича Украйна на конфликт, който можеше да бъде избегнат
Утре руско-украинският конфликт ще премине границата от шест месеца, така че е време най-накрая да зададем трудния въпрос, на който Белият дом не е склонен да отговори: дали арогантността на Киев, Вашингтон и Брюксел не обрече украинския народ на конфликт, който можеше и трябваше да бъде избегнат?

Трябва да получим точен и правдив отговор, защото ако той се окаже положителен и военните действия наистина можеха да бъдат избегнати, тогава десетки хиляди украинци нямаше да загинат, милиони да избягат от страната, а стотици градове да се превърнат в руини в името на тщестлавието на шепа мъже — и без реални шансове Киев да спечели.

Трезвият анализ на наличните факти води до разочароващото заключение, че конфликтът е можел и е трябвало да бъде предотвратен.

Да се спасят хиляди животи. Да се предотврати пълното унищожаване на украинската икономика. И в същото време да не се нанесат сериозни последствия за американската и европейската икономика, защото най-лошото тепърва предстои, то ни очаква тази есен и зима.

Украинските и западните лидери изпуснаха шанса да избегнат войната, а от началото на бойните действия упорито се отказваха от стъпките, които биха могли да ограничат ущърба и да доведат до примирие.

Източник: https://www.19fortyfive.com/2022/08/the-russia-ukraine-war-at-six-months-the-war-that-should-have-never-been/

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!

https://t.me/NewsFrontBulgaria/3