Светът се променя. Защо тогава това не се случва с външната политика на САЩ?

Русия не е СССР и затова е безсмислено и опасно да се прилага концепцията за Студената война към нея, пише The Hill. Нито един от предишните постулати вече не е валиден. Западът трябва да ги замени с «предпазливо съжителство» с Русия.

Превод от The Hill, САЩ:
Светът се променя. Защо тогава това не се случва с външната политика на САЩ?
Днес тези основополагащите постулати на студената война вече не съществуват.

Тогава Съветският съюз беше единствената военна свръхдържава от другата страна на барикадата. Китай беше зараждаща се развиваща се страна, която беше използвана само като лост за постигане на разведряване между Вашингтон и Москва.

Днес Русия е военна и енергийна свръхдържава.

А Китай е както бързо развиваща се военна свръхдържава, така и вече установена икономическа суперсила.

А тези свръхдържави са враждебни към Америка и НАТО.

Днес нито Китай, нито Русия вече не могат да бъдат сдържани.

Китайската инициатива „Един пояс, един път“, милитаризацията от Пекин на малките острови в съседните морета и военното натрупване на Китай продължават.

Ситуацията в Южна Осетия през 2008 г. и в Крим през 2014 г. не предизвика съпротива до 24 февруари, когато Москва започна специалната операция в Украйна.

За разлика дори от времето на Първата студена война, днес САЩ и НАТО не водят регулярни диалози с Русия или Китай, насочени поне към някакво смекчаване на конфронтацията.

Започвайки от администрацията на Обама Съединените щати възприеха постулата за „конкуренция на великите сили“ с Китай и Русия като основа на своята военно-политическа стратегия.

Но „конкуренцията на великите сили“, като Студена война 2.0, е много аморфна концепция.

Конкуренцията изисква правила, за да се проведе при равни условия.

Но сега такива правила няма.

Студената война 2.0“ и „конкуренцията между великите сили“ трябва да бъдат заменени от по-прецизна концепция за „предпазливо съжителство“.

Гарантирането, че някаква форма на съвместно съществуване може да бъде поддържана в нашите изключително опасни времена, трябва да бъде в интерес на всички, като се имат предвид многото огнища на конфликти в света, които могат да пламнат и да ескалират в кризи.

Но светът е изправен пред още по-големи, може би дори екзистенциални заплахи.

Източник: https://thehill.com/opinion/national-security/3609777-the-world-is-changing-why-isnt-americas-approach-to-foreign-policy/

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!

https://t.me/NewsFrontBulgaria/3