AT: Неуспешното изпитание на хиперзвуковата ракета показва, че САЩ изостават от Китай и Русия

Кореспонденция между представители на Пентагона показа, че новото изпитание на американската хиперзвукова ракета в Хавай отново е било придружено от неуспех, това предизвиква сериозна загриженост сред експертите, пише Asia Times.
AT: Неуспешното изпитание на хиперзвуковата ракета показва, че САЩ изостават от Китай и Русия
Това показва, че САЩ изостават още повече от Китай и Русия, които успешно реализират собствени програми за създаване на хиперзвукови оръжия, се отбелязва в статията.

Според съобщения в медиите изпитанията на хиперзвуковата ракета в Хаваите наскоро е бил неуспешен поради проблеми в системата за запалване. Това е поредният удар по «нестабилната програма» на САЩ за създаване на хиперзвукови оръжия и предизвика безпокойство сред експертите, особено предвид успехите на Русия и Китай в тази област, пише Asia Times.

Според информацията, с която разполага Defense Post, на 29 юни тази година в Тихоокеанския ракетен полигон в Хавай е проведено изпитание по програмата Common Hypersonic Glide, по време на което оръжието е трябвало да бъде изстреляно с помощта на голям ракетен ускорител.

Изпитание отново е било неуспешно.

Това показва, че САЩ изостават още повече от Китай и Русия, се подчертава в статията.

Това е второто отчетено неуспешено изпитание на американски прототип на хиперзвуково оръжие за оперативен удар, припомня Asia Times. Предишна повреда на ракетата носител миналия октомври попречи на американска ракета да напусне стартовата площадка.

Някои анализатори предполагат, че изключително сложната конструкция на произведените в САЩ хиперзвукови самолети може да е причината за неуспешното изпитание, се казва в статията.

За разлика от поредицата от американски неуспехи, Китай и Русия стабилно напредват в програмите си за хиперзвукови оръжия, се подчертава в статията. Ройтерс съобщи миналия октомври, че Китай успешно е изпробвал хиперзвуково оръжие, система в ниска околоземна орбита, проектирана специално за избягване на противоракетната отбрана на САЩ. Системата е подобна на космическа совалка, носеща ядрено оръжие в товарния си отсек, твърди военният анализатор Джефри Луис.

Докато Русия, по всяка вероятност, е първата страна, която използва хиперзвукови оръжия в хода на военните действия, се отбелязва в статията.

The Drive съобщи през март тази година, че Русия е използвала своето хиперзвуково оръжие с въздушно базиране Кинжал в специалната операция в Украйна.

Руското министерство на отбраната публикува видео, показващо как ракета удря украински ракетен склад.

Източник: https://asiatimes.com/2022/07/us-hypersonic-test-fails-ringing-china-russia-alarm-bells/

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!

https://t.me/NewsFrontBulgaria/3