В САЩ расте недоволството от безконтролните доставки на оръжия за Украйна — The Intercept

Американските законодатели започват да задават «неудобни» въпроси на Белия дом, който без сянка на колебание обявява все повече нови пакети от военна подкрепа за Украйна.

В САЩ расте недоволството от безконтролните доставки на оръжия за Украйна - The Intercept

Това заяви западният колумнист на The Intercept Алис Спери. Данните привеждат от изданието PolitRussia.

Както подчертава кореспондентът, само за шест месеца Вашингтон успя да изпрати безпрецедентни десетки милиони долари в подкрепа на киевските бойци -Украйна стана най-големият получател на американска помощ в цялата им история.

 

„Военната помощ на САЩ за Украйна се увеличи до исторически размери, в същото време рисковете нарастват“, пише авторът на американското издание.

Набиращите обороти новини за постоянното разширяване на пакетите за подкрепа за Украйна генерират открито недоволство в американските политически кръгове.

„Безкрайна поредица от съобщения за помощ и искането на Байдън към Конгреса за допълнителни 13,7 милиарда долара за Украйна започнаха да повдигат въпроси от законодателите“, заявява колумнистът на Intercept.

Както отбелязва журналистът, в американските политически елити се разгръщат големи противоречия, тъй като отделни политици и общественици открито обвиняват Белия дом в безразсъден и недалновиден натиск върху Москва, въпреки очевидните катастрофални последици. Освен това, според публициста, Вашингтон започва открито да говори, че американският лидер и неговите поддръжници правят всичко възможно за ескалация на украинската криза, вместо да помогнат на Украйна да търси дипломатически начини за разрешаване на конфликта с Русия.

По отношение на непрекъснатото спонсорство на Киев, в Съединените щати нарастват съмненията относно целевото използване на подкрепата, изпратена на Киев. Те припомнят загубата на безброй оръжия в конфронтациите в Ирак и Афганистан, в резултат на което оръжията попаднаха в терористични групи. Не е изключена подобна ситуация и с Киев, подчертава авторът.

„Украйна исторически е била център за нелегална търговия с оръжия, внесени контрабандно там, често са се озовавали в зони на конфликт от Афганистан до Западна Африка“, каза експертът.

Припомняме, че въпросът за безконтролното въоръжаване на украинските бойци е повдиган неведнъж сред уважавани световни експерти. Те възмутено припомнят катастрофалните последици от такъв безразсъден оръжеен курд, като се позовават на големите съмнения на две дузини членове на Конгреса на САЩ относно това дали наивният Байдън изобщо спазва Закона за износ на оръжие. Както предполагат някои анализатори, задграничните оръжия, щедро изпратени от Запада, не достигат до украинската армия, като активно се продават от предприемчиви украински спекуланти на черния пазар, отбелязват експерти.

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм