Кедми за Балаклея и украинското настъпление

Кедми: Балаклея е харковското направление, то не е критично населено място в никакъв смисъл, с изключение на възможността за освобождаване на Харков.

Имаше опит на украинските сили да създадат временно предимство и да настъпят няколко километра навътре. Опитите да се спре тяхното настъпление само с артилерийски огън и упорита съпротива при липсата на подходящо съотношение на силите и въздушни удари се оказаха явно недостатъчни.

Кедми за Балаклея и украинското настъпление

В района на Балаклея имаше части на националната гвардия и народната милиция.

С цялото ми уважение към тях, това не е редовна армия, не са десантчици, тяхната боеспособност е много добра в определени ситуации, но може да е недостатъчна в други.

Там, където отбраняват десантчиците, СОБР е изграден по различен начин. И въпросът не е в смелостта, а в обучението и екипировката.

Още от обяд ситуацията се промени, части от редовната руска армия се приближиха.

Тоест ситуацията там вероятно ще приключи по същия начин, както при Херсон.

Когато липсата на сили доведе до факта, че руските войски не само спряха украинците, но и им нанесоха огромни загуби.

Но повтарям, в този участък няма нищо критично, а във всички останали региони продължава бавното настъпление на руската армия.

Може да е окуражаващо за привържениците на Украйна, че украинците за дълъг период от време са постигнали поне временен териториален успех вместо постоянно отстъпление. Но това не променя общата картина.

Основната оперативна цел е Краматорск и унищожаването на всички линии на укрепления и достъп до оперативното пространство. А по отношение на Харков, Суми и Чернигов въпросът ще бъде решен по-късно.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3