Как ще приключи конфликтът в Украйна?

Ако Украйна иска да оцелее като независима държава, бойните действия трябва да спрат, пише авторът на американската военна доктрина Харлан Улман в The Hill. Ситуацията на бойното поле е в задънена улица, която рискува да прерасне в замразен конфликт.

Превод от The Hill, САЩ: 

Как ще приключи конфликтът в Украйна?

Как ще приключи конфликтът в Украйна? Киев разбираемо вижда оцеляването на Украйна като свободна, независима и суверенна държава като неотложен проблем. В резултат на това президентът Владимир Зеленски си постави крайната цел да върне всички и почти всички 20% от изгубената украинска територия и поиска безусловни репарации от Москва.

Целите на Зеленски обаче са непостижими – освен ако няма смяна на режима в Русия или войската не вдигне метеж.

САЩ и Западът сдържат част от подкрепата си, за да не провокират по-нататъшна ескалация от  страна на Москва. В резултат на това ситуацията на бойното поле е достигнала до задънена улица, която рискува да стане постоянна и да прерасне в замразен конфликт.

Малко вероятно е Украйна да получи достатъчно средства за ефективно настъпление и да си върне всички загубени земи.

Целите на Москва са по-малко очевидни. Някои твърдят, че руският президент Владимир Путин се стреми към мирно регулиране — Русия да запази пълния си контрол над Крим и Донбас.

Издаденият миналата седмица указ за увеличаване на числеността на руската армия със 137 000 има за цел да засили позициите на Москва. Сигналът за готовност да се водят бойните действия до победен край може да направи преговорите по-приемливи за Киев.

Освен това руската военна доктрина предполага използването на ядрено оръжие за защита от екзистенциална заплаха за държавата (тоест режима). Дали „поражението“ в Украйна (което означава значителна загуба на завзетите в момента територии) ще доведе до ядрен удар в стил „шок и ужас“, който ще повлече след себе си капитулация на Киев или ще му наложи мир?

Това е един от онези животрептящи въпроси, които не могат нито да бъдат отхвърлени, нито да им се даде недвусмислен отговор.

Отчитайки, че всички войни свършват рано или късно, каква е стратегията на САЩ и Запада за прекратяване на военните действия при благоприятни или приемливи за Украйна условия?

Изглежда, че такива изобщо няма.

Да се стремиш да се убият достатъчно руски войници и да се натрапят разходи на Москва, които биха я принудили да преговаря или поне да приеме прекратяване на огъня при условията на Зеленски, е не само глупост, но и безразсъдство.

Разбира се, една от неизказаните цели може да бъде да се обезкърви Русия колкото е възможно повече (точно както Съединените щати се опитаха да отслабят СССР в Афганистан и в крайна сметка да го принудят да напусне).

Вече започна седмият месец на военните действия (или осмата година, ако присъединяването на Крим през 2014 г. се счита за начало на конфликта).

С наближаването на зимата отношенията на Европа и НАТО с Русия все повече ще се определят от енергийните доставки.

Путин ще продължи да отслабва коалицията енергийно. В това му помагат високата инфлация и политическата нестабилност на Запада.

Американската и италианската политика са капризни и непредвидими.

Обединеното кралство ще бъде ръководено от своя четвърти министър-председател само за няколко години — като трима от неговите предшественици бяха безцеремонно изгонени.

Горещият въпрос е колко дълго ще продължи западното единство и последователност в подкрепата на Украйна, особено ако боевете ескалират или е налице постоянна безизходица?

Междувременно Китай и Русия се сближиха, Пекин играе водеща роля в стратегическото партньорство. Той едва ли ще възрази срещу преговори или прекратяване на огъня. Напротив, ескалацията няма да му хареса, защото ще навреди на икономиката му.

Следователно единственият разумен изход са преговори под една или друга форма, а те ще започнат с прекратяване на огъня при изпълними условия.

Но във военен конфликт първи се губят здравият разум и рационалното мислене.

Изглежда, че най-добрият начин е да убедите Путин и Зеленски, че е в техен собствен интерес да потърсят споразумение.

Путин може да се съгласи с това, но Зеленски определено не.

Следователно съдбата на по-нататъшно регулиране не може да зависи само от Зеленски.

Той трябва да разбере, че бойните действия трябва да прекратят, ако Украйна иска да оцелее като независима държава.

В миналото САЩ и НАТО вече се опитаха да наложат волята си на лидерите и да ги принудят да прекратят конфликта. САЩ го направиха във Виетнам, Афганистан и Ирак — но и трите опита завършиха зле. От друга страна НАТО постигна известни успехи на Балканите. Следователно има известен риск.

Като цяло опитът да се сложи край на този конфликт е в известен смисъл сизифовски труд: президентът Байдън вече нарече Путин военнопрестъпник.

Така че може би най-добрият посредник за Москва би бил турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

За Украйна това очевидно са Съединените щати, Западът трябва да гарантира на Киев дългосрочна подкрепа и помощ за обезпечаване на независимостта.

В същото време дори стартирането на преговорния процес в никакъв случай не гарантира успех. Но каква е алтернативата?

Източник: https://thehill.com/opinion/international/3618725-how-will-the-war-in-ukraine-end/

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3