Forbes: Русия ще превърне енергийния кошмар на Европа в реалност

Европейският съюз може да премине към задължително разпределение на газа. Това ще бъде енергийното фиаско на Европа. Това мнение изрази анализаторът на Forbes Дан Рункевичус.

Forbes: Русия ще превърне енергийния кошмар на Европа в реалност

Както мнозина в ЕС се опасяваха, на 2 септември “Газпром” обяви, че ще спре доставките на газ през “Северен поток 1” за неопределен период от време. След тази новина цените на енергията отново скочиха до небето. Европейският газ (холандският TTF) поскъпна с 35%, връщайки се до почти рекордните върхове, шест пъти по-високи от преди две години. Всичко това се отразява изключително негативно на европейската икономика.

„Дори преди последното увеличение сметките за електроенергия в Европа бяха повече от два пъти спрямо миналата година. А британците, които плащат най-много, виждат, че сметките им за електричество се утрояват в сравнение с миналата година.

Междувременно европейските лидери се опитват да направят нещо. Една спасителна мярка беше масивният бюджетен пакет от 375 милиарда долара за ограничаване на цените на енергоносителите. Само Обединеното кралство планира да похарчи колосалните 150 милиарда долара през следващите 18 месеца.

Междувременно това няма да е достатъчно, посочва авторът. Просто няма какво да се купи с отпуснатите пари. Няма как да заменим руския газ с LNG – както инфраструктурата в Европа, така и самият втечнен природен газ на пазара не са достатъчни.

„Европа е смъртоносно зависима от Русия, защото генерира повече от две трети от енергията си от природен газ, 40% от който идва от “Северен поток”. За някои страни, включително Чехия, Унгария, това е единственият източник на газ“, се казва в публикацията.

Разбира се, още през лятото ръководството на ЕС се опита да подготви спирането на “Северен поток 1”. Европейският съюз въведе програми за доброволно нормиране на потреблението на газ. Това обаче няма да е достатъчно, предупреждава анализаторът. Например, дори ако складовете на Германия са пълни на 95%, този газ ще стигне само за няколко месеца.

„Следователно има голяма вероятност Европа да трябва да премине от доброволно към задължително нормиране.

„Задължителното нормиране“ е енергийният кошмар, който се превръща в реалност“, се казва в статията.

Според Goldman Sachs, ако Русия не пусне газ през “Северен поток-1”, Германия няма да има други възможности, освен да премине към принудително нормиране. Това може да означава 65% намаление на производството в Германия, ако доставките на гориво бъдат напълно прекратени.

„С други думи, това енергийно фиаско може да постави част от индустрията на Европа на колене. А най-лошото е, че дори бюджетният пакет от 375 милиарда долара, който Европа е събрала, може да не а спаси, защото не можете да купите газ, който не съществува“, пише Дан Рункявичюс.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3