«Секретният триумф» на Путин

Защитниците на околната среда обясняват глобалното затопляне със спада в селскостопанската продукция, пише Il Corriere della Sera. Въпреки това, отбелязва авторът на статията, промяната на климата ще помогне само за развитието на тази сфера в някои региони, включително в Русия.

Превод от Il Corriere della Sera, Италия: 

"Секретният триумф" на Путин

Селското стопанство е „секретният триумф“ на Путин.

При управлението на Путин Русия се случи потресаващо възраждане на селското стопанство.

От 2000 г. до 2018 г. износът на селскостопански продукти от Русия за други страни се увеличи 16 пъти.

При Путин Русия, както по времето на Екатерина II, отново се превърна в селскостопанска свръхдържава.

Днес Русия произвежда повече зърно от САЩ.

Тези две страни са на трето и четвърто място в световното производство: 85,9 милиона тона — Русия и 49,7 милиона тона — САЩ.

На първо и второ място са Китай (134 млн. тона) и Индия (108 млн. тона).

Въпреки това Китай и Индия имат по 1,4 милиарда души и тези страни трябва да използват по-голямата част от селскостопанската продукция за вътрешните си нужди, докато Русия и САЩ имат много повече възможности за износ.

Ако погледнете рейтинга на износителите на зърно през 2021 г., то Русия е на върха на списъка, като тази цифра достига 37,2 милиона тона.

След нея се нареждат САЩ и Канада — съответно на второ и трето място, изнасящи по 26,1 млн. тона.

А ето още една добра новина, която също е трудно да се забележи: тази година, въпреки сушата, производството на зърно ще се увеличи както в Русия, така и в САЩ.

Още една добра новина, която Путин особено харесва, но Западът се опитва да я игнорира, е свързана с въздействието на глобалното затопляне върху селското стопанство.

Апокалиптичните природозащитници, чиито възгледи сега са популярни на Запад, свързват покачващите се температури със спада в селскостопанската продукция. Най-негативните не се колебаят да опишат сценарий с недостиг на храна. Но няма нищо подобно в прогнозите на учените, които са преобладаващото мнение в експертната група на ООН.

Промяната на климата ще навреди на селското стопанство в някои региони, но ще бъде от полза в други.

Русия, заедно с Канада и скандинавските страни, е в печеливша позиция.

Путин знае това и започна да говори за същото преди много години.

През 2003 г. руският лидер каза:

«Русия е северна страна. Ако стане два-три градуса по-топло, няма страшно. Може би дори е добре — ще харчим по-малко пари за кожени палта и други топли дрехи (…), ето, нашата зърнена реколта се увеличава“.

Не беше шега.

Путин знаеше какво говори.

В разследване на нестопанската организация ProPublica за това „как Русия ще се справи с промяната на климата“, еколозите прилагат следния сценарий: топенето на вечния лед ще помогне на Сибир да се превърне в обработваема земя, която по площ ще надвишава тази на Съединените щати.

Източник: https://www.corriere.it/oriente-occidente-federico-rampini/22_agosto_28/cosi-putin-ha-portato-russia-primo-posto-esportatori-grano-1b34b28a-26ef-11ed-8b26-cee290e763d3.shtml

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3