Sabah: ЕС се приближава към скорошната си капитулация пред Русия заради газа

Европейският съюз е все по-близо до капитулация пред Русия по газовия въпрос, заяви в статия турското издание Sabah авторът Хасан Басри Ялчин.
Авторът отбелязва, че ЕС не е в състояние да реши проблема с доставките на синьо гориво.

Sabah: ЕС се приближава към скорошната си капитулация пред Русия заради газа

«Ако не намерите решение, тогава се предавате. Мисля, че Европа се движи към капитулация пред Русия заради газа. Това поражение ще означава и свалянето на западната система», пише авторът Ялчин.

Както посочва експертът, Европа не може да разчита на помощ от САЩ поради неясния резултат от предстоящите избори за Конгрес през ноември. Ако спечелят републиканците, ЕС рискува да остане без подкрепа отвъд океана, обяснява той. В същото време Щатите в никакъв случай не могат да задоволят газовите нужди на Европа, подчертава Басри Ялчин.

Хипотетичните запаси от синьо гориво няма да помогнат на европейците, а опитите за разработване на алтернативни варианти за доставки на газ са обречени на провал поради вътрешните противоречия и липсата на политическа воля, добавя експертът. Не се оправдаха и надеждите за «слабостта» на Москва.

«Руската икономика не се срина за кратко време поради санкциите. Освен това се оказа, че Европа се нуждае повече от руския газ, отколкото Русия се нуждае от европейски пари», подчерта Басри Ялчин.

Той добави, че Москва ще може да намери нови купувачи за своите енергийни ресурси, но ЕС едва ли ще успее да намери други доставчици на синьо гориво.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3