Мария Захарова: Сега е особено важно да се помнят героичните страници от миналото

7 и 9 септември са дати, свързани с Отечествената война от 1812 г

Самата битка при Бородино се състоя на 7 септември.

И само 16 години по-късно, на 9 септември 1828 г., се ражда Лев Николаевич Толстой, който написа „Война и мир“, книга, превърнала се в най-великото произведение на световната художествена литература.

Мария Захарова: Сега е особено важно да се помнят героичните страници от миналото

Днес в Музея-панорама «Бородинска битка» се състоя тържествена церемония по представянето на първия том от новия уникален литературно-издателски проект „Библиотека на Съюзната държава“ – сборника „Защитавайки Отечеството“, посветен на Войната от 1812 г.
В него са представени нови уникални архивни материали за подвизите на Бресткия, Витебския, Минския, Могильовския и Полоцкия пехотни полкове през Великата Отечествена война.
При това, част от архивните докменти се публикуват за първи път.

Сега е особено важно да си припомним героичните страници от миналото, когато братските руски и беларуски народи се бориха рамо до рамо за нашето общо бъдеще.

Бих искала да кажа няколко думи за ролята на Постоянния комитет на Съюзната държава на Русия и Беларус в стартирането на проекта „Библиотеки“.

Под патронажа на Държавния секретар на СД ( Съюзна държава) Дмитрий Федорович Мезенцев се извършва наистина титанична архивна и историографска работа. Първият том за кампанията от 1812 г. ще бъде от безценна помощ за всички професионални историци, занимаващи се с този период, но също така ще представлява интерес за широк кръг читатели. Според мен от документална, историческа гледна точка може да допълни „Война и мир“ на Лев Николаевич – като помощна литература за четене.

Но това е само началото. Плановете на постоянната комисия са да разшири „Библиотеката“, да запознае читателите и с други общи славни моменти от историята на нашите народи или по-точно на нашия общ народ. В този процес участват учени от двете страни, включително представители на водещи архивни и научни организации в Русия и Беларус.

Очаквам с нетърпение новите издания на проекта.

 

Мария Захарова- Официален Представител на Външно министерство на Руската Федерация

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм