Над Европа надвисна “проклятието на Путин”

Европа изнемогва от жегата, която се случи точна на пика на цените на енергоносителите, пише японското издание. Това допълнително засили инфлационните страхове. През есента европейците ще попаднат в «енергиен ад».Над Европа надвисна “проклятието на Путин”

Превод от Shukan Gendai, Япония:

Проклятието на Путин“, казват те

Изглежда, че неприятностите наистина не идват сами.

Не е тайна, че Германия и други европейски страни пострадаха много от рязкото покачване на цените на енергоносителите след началото специалната военна операция в Украйна. Ситуацията в ЕС се влоши след началото на горещата вълна и сушата?

Според Европейската обсерватория за засушаването (EDO) рискът от засушаване сега обхваща 60% от Европейския съюз и Обединеното кралство. А най-сериозно е положението във Великобритания и Германия.

Сушата, която дойде в пика на високите цени на енергоносителите, допълнително засили инфлационните страхове.

Проклятието на Путин“ сякаш тегне над Европа.

На 12 август правителството на Обединеното кралство официално обяви, че няколко района изпитват суша. Страната преживява най-сухото време от 1935 г. насам, според правителствените екологични органи, а търсенето на хладилни и други енергийни източници нараства.

Континентална Европа е изправена пред същото.

Ситуацията с река Рейн

Франция също беше принудена да намали капацитета на атомните електроцентрали, но най-сериозната ситуация се разви в Германия: нивото на водата в Рейн, главната логистична артерия, падна до рекордно ниво.

Реката извира в планините на Швейцария, дължината й е повече от 1200 километра.

Рейн, който тече през големите градове на Германия и се влива в Северно море от Ротердам (Холандия), един от най-големите пристанищни градове в Европа, играе важна роля в транспортирането на въглища, петролни продукти, желязна руда, химикали и автомобилни части.

След избухването на украинската криза този маршрут все повече се разглежда като начин за компенсиране на спада в енергийните доставки от Русия, но има опасения, че спадащите нива на водата ще затруднят корабите, превозващи въглища, петролни продукти и други стоки, навигация, както и стимулиране на цените на енергията.

Топлината е основният враг на обикновените граждани, които искат да спестят малко от сметките си за енергия, но от есента ги очаква нов „енергиен ад“. Има вероятност събитията да се развият точно по сценария на президента Путин.

Източник: https://gendai.media/articles/-/98717?imp=0

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!

https://t.me/NewsFrontBulgaria/3