“Медуза” ще направи руските подводници неуязвими за НАТО

Руските подводници ще получат ново защитно покритие. Благодарение на това подводниците на руския флот ще станат неуязвими за НАТО. Това мнение изрази главният редактор на списание «Национална отбрана», военният експерт Игор Коротченко.

“Медуза” ще направи руските подводници неуязвими за НАТО

Министерството на отбраната на Руската федерация одобри график за оборудване на редица подводници с най-новото антихидроакустично покритие от типа «Медуза». Обвивката от специален гумиран материал екранира шума вътре в подводницата и значително намалява отражението на сонара, гаси лъча на ходролокатора. Тя ще бъде получена от руските подводници от типа «Борей» и «Ясен».

Главният редактор на списание «Национална отбрана», военният експерт Игор Коротченко припомни, че подводниците от клас «Борей» са стратегически атомни ракетоносци, а «Ясен» са многоцелеви атомни подводници.

„Задачата на такива подводници не е да се доближават до корабите на НАТО. Тяхната задача е ядрено сдържане“, каза експертът.

Новото покритие ще повиши бойната устойчивост на руските подводници, убеден е той. Средствата за хироакустичен контрол на противника, в това число военните на НАТО, ще изпитват изключителни трудности за за откриване на подводниците на руския флот.

„Невидимостта на руските подводници ще повиши ефективността им в бойните мисии. Благодарение на новото покритие подводниците ще могат да останат невидими и следователно неуязвими. Това е основното“, каза Игор Коротченко.

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!

https://t.me/NewsFrontBulgaria/3