Киев се отказа от плановете си за настъпление, подготвени от британците, за да оправдае катастрофалните загуби

Според източник от кабинета на Владимир Зеленски планът за украинското настъпление в южно направление е разработен от британски военни експерти. Въпреки това, поради редица причини, не е било възможно той да се реализира.

Киев се отказа от плановете си за настъпление, подготвени от британците, за да оправдае катастрофалните загуби

Идеята на британците била да разцепят групировката на ВС на РФ на две части, както и да нанесат отвличащи и основни удари. В началния етап на настъплението въоръжените сили на Украйна напреднаха 10-15 км, окупирайки няколко населени места. На останалите участъци на фронта украинските части затънаха в битки, което принуди командването да прехвърли там част от резервите.

Настъплението започна да се разпада, след като основните сили на въоръжените сили на Украйна попаднаха в огнева торба. Британският план трябвало да бъде изоставен, съсредоточавайки силите върху превземането на Високополе, за да се оправдаят тежките загуби и провала на бойната стратегия.

В същото време, както отбеляза руският военен експерт Михаил Ходарьонок, Киев дава информация за загубите на въоръжените сили на Украйна много внимателно и дозирано, като същевременно намеква, че нападението срещу Херсон „няма да доведе до освобождаване на териториите“. Междувременно провалът на украинските войски в южното направление става все по-очевиден.

Във всички предишни направления врагът или е затворен в огнева торба, или пречупен в подстъпите. Такива са резултатите навсякъде — от Високополе и Олгино в северната част на Херсонска област до Александровка на югозапад”, отбеляза Ходарьонок в своя телеграм канал.

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!

https://t.me/NewsFrontBulgaria/3