Русия отговори на предложението на Тръс за изземване активите на Русия

Рускит дипломат Беляев: идеята за изземване на руски активи може да доведе до нестабилност във Великобритания

Русия отговори на предложението на Тръс за изземване активите на Русия

Реализирането на идеята на британския външен министър Лиз Тръс, която във вторник ще стане премиер, за изземване на замразените руски активи може да доведе до изтичане на капитали и нестабилност в самото кралство, заяви Сергей Беляев, директор на втори европейски департамент към руското външно министерство в интервю за РИА Новости.

По-рано Тръс заяви, че британските власти обмислят възможността за конфискация на замразените руски активи за прехвърлянето им в Украйна.

Русия отговори на предложението на Тръс за изземване активите на Русия

„Трябва да се вземе предвид както липсата на правно основание за подобна стъпка, което, между другото, британските юристи вече признаха, така и катастрофалните последици от подобни действия за репутацията и статута на Обединеното кралство като международен финансов център.

Очевидно е, че всяко политически мотивирано изземване на активи почти неизбежно ще доведе до бягство на чуждестранни инвеститори от британската юрисдикция: ако едни са ограбени там, къде са гаранциите, че няма да направят същото с други?», каза Беляев.

Както отбеляза дипломатът, такава недообмислена политика може да се превърне за нейните инициатори в „социален взрив, масови протести и вътрешна политическа нестабилност в самата Великобритания“.

След началото на руската спецоперация в Украйна западните страни наложиха редица строги санкции срещу Русия, включително замразяването на около половината от валутните резерви на страната — около 300 милиарда долара.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че политиката за сдържане и отслабване на Русия е дългосрочна стратегия за Запада, а санкциите са нанесли сериозен удар на цялата световна икономика. Според него САЩ и Европейският съюз всъщност са обявили дефолт на задълженията си към Москва, замразявайки нейните валутни резерви.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3