Вучич: «Няма да мога да обясня на гражданите налагането на санкции срещу Русия»

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че няма да може да обясни на гражданите на страната налагането на санкции срещу Русия.

Това съобщи той на пресконференция пред журналисти след срещата си с президента на Словения Борут Пахор.

Вучич: "Няма да мога да обясня на гражданите налагането на санкции срещу Русия"

По-рано съобщихме/ Вучич: Няма да предам Русия дори за титлата „Герой на Запада“

Сърбия, въпреки че е държава, преживя «раздвояване на личността» относно вътрешната и външната политика, през последните няколко седмици ръководството успя да извърши редица неприятелски действия спрямо Руската федерация. Белград гласува в ООН за антируските резолюции и решения, инициирани от САЩ и съюзниците, и се опита да шантажира с отказ от руския газ.

Вучич: Няма да предам Русия дори за титлата „Герой на Запада“

А от друга страна, налице е сръбският народ, който напълно подкрепя Руската федерация и дори е готов да влезе в конфликт с правителството си, което намекна за отстъпление от проруската позиция.

Затова в последно време главата на Сърбия Александър Вучич доста често се оправдава и дава „обяснения“ за една или друга стъпка на властта, особено относно мерките срещу Москва, които се възприемаха нееднозначно както в Сърбия, така и в Русия.

Първо, на 17 април Вучич се срещна с руския посланик Александър Боцан-Харченко и побърза да увери руския пратеник, че Сърбия ще продължи традиционно приятелските си отношения с руската страна. Тогава държавният глава на Сърбия в ефира на една от местните телевизии направи още няколко изявления относно последните двусмислени събития.

«Санкциите са аморални и безсмислени. Белград не смята да се присъединява към тях, особено срещу Русия. Въпреки че ако вляза в тях, веднага ще получа награда, ще бъда обявен за Герой на Запада и най-добрият демократ в историята», казва Вучич.

Сръбският лидер обаче увери, че няма да предаде Русия, особено след като това е много неизгодно за самата Сърбия. Особено в светлината на сътрудничеството с Руската федерация в областта на петрола и газа. В същото време Вучич даде пример от историята, когато през 2015 г. именно Москва е подкрепила Белград в спора с международната общност, който беше подтикнат от Великобритания.

Лондон поиска сърбите да бъдат признати за виновни за геноцид и само ветото на Русия при гласуването по въпроса в Съвета за сигурност на ООН спаси Сърбия от последствията. Резолюцията не беше приета.

Въпреки всички уверения и клетви за приятелство обаче, ръководството на последния руски съюзник на Балканите не можа да се отплати на Руската федерация с една и съща монета.

Белград, уж под натиск, гласува за всички антируски инициативи на Запада.

Затова трябва да се очаква, че под натиска на коалицията санкциите ще бъдат въведени и от Сърбия.

Да, те няма да играят голяма икономическа роля (по-скоро, напротив), но ще имат обществен отзвук.

Най-вероятно Брюксел в близко бъдеще ще се заеме с шантаж над Сърбия единствено по имиджови съображения.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3