Възможни спирания на тока в Германия в началото на 2023 г

Лидерът на ХДС Мерц предупреди за възможни прекъсвания на тока в Германия в началото на 2023 г

Възможни спирания на тока в Германия в началото на 2023 г

Лидерът на ХДС Фридрих Мерц предупреди за потенциални прекъсвания на електрозахранването в Германия през следващата зима, ако страната продължи да се отказва от ядрената енергия на фона на енергийната криза, заяви той пред германския вестник Bild am Sonntag.

Според неговите оценки, ако всеки пети потребител на газ в Германия отоплява дома си с електричество следващата зима, търсенето на електроенергия ще се удвои. В тази връзка той предупреди за опасност от пълно претоварване на енергийната система през есента и зимата, както и за липсата на електрозахранване.

„Ако правителството продължи в същия дух, придържайки се към отказ от ядрената енергия по идеологически причини, сме заплашени от спиране на тока в началото на следващата година“, каза Мерц.

Той също така призова правителството да поръча нови топлоотделящи елементи, за да поддържа работата на поне три от атомните електроцентрали в Германия.

„Трябваше да поръчаме нови топлоотделярщи елементи не по-късно от август поне за трите атомни електроцентрали, които все още работят, и вероятно за трите, които бяха затворени миналата година“, добави Мерц.

Той уточни, че това ще осигури надеждно електроснабдяване на общо 20 милиона домакинства в Германия.

В Германия понастоящем има три работещи атомни централи, по план те ще бъдат изключени от мрежата на 31 декември 2022 г. На фона на газовата криза в страната отново се засили дебатът за възможността за разширяване на използването им. В момента властите извършват технически анализ на ситуацията, след което ще бъде взето окончателно решение.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3