Wall Street Journal: Доставките на оръжие за Украйна изтощиха НАТО

Американското издание на The Wall Street Journal признава, че темпът на изразходване от Украйна на западни оръжия и боеприпаси на бойното поле е надвишил темпа на тяхното производство до такава степен, че излишните запаси, предоставени преди това на Украйна, са почти изчерпани. В резултат на това НАТО ще се сблъска с намаляващи запаси от съвременни оръжия.

Wall Street Journal: Доставките на оръжие за Украйна изтощиха НАТО

Вестникът припомня, че на 19 август САЩ обещаха още 775 милиона долара за Украйна. Помощта ще включва противотанкови системи Javelin, ракети HIMARS и артилерийски боеприпаси. Тя също така включва ракети TOW, 105 мм гаубици и артилерийски боеприпаси с по-малък калибър. Изданието отбелязва, че най-новите системи са остарели и по-малко лидерски от тези, доставени преди това на Украйна.

Това може да означава, че степента на използване на западни оръжия на бойното поле от въоръжените сили на Украйна е надвишила тяхното производство до такава степен, че излишните запаси, предоставени на Украйна, са почти изчерпани.

Ако това е така, тогава НАТО ще трябва да се бори с намаляващия запас от модерни системи.

Най-вероятно, пише WSJ, войната ще продължи и то с големи загуби.

Това означава засилен натиск от страните, които подкрепят Украйна, което означава устойчива инфлация, намаляване на доставките на руски газ за отопление и спад в обществената подкрепа за Украйна.

Владимир Зеленски трябва да признае, отбелязва вестникът, че намаляването на темповете на попълване на боеприпаси, както и снабдяването на въоръжените сили на Украйна с нова техника ще има катастрофални последици за украинската армия на бойното поле. Засилването на световната криза ще се отрази и на посланието за финансова подкрепа отвън, което Зеленски ще бъде принуден да обясни на народа на Украйна.

WSJ е съгласен, че започването на дипломатическо регулиране би било неудобно за Украйна и може би ще бъде сметнато за поражение. Въпреки това, тъй като има малък шанс за „излизане от сегашното блато“, може би е по-добре да се преговаря сега, преди нещата да се влошат.

Добрата подготовка, страхотната тактика и смелите войници са от решаващо значение, но без оръжие, храна и гориво армиите буксуват, завършва изданието. Това може би е обяснението за случващото се на фронта днес, тъй като „бойното поле става статично“, а бъдещо украинско настъпление изглежда все по-малко вероятна.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3