Екс-съветничка на Рейгън сподели за подаръка на Горбачов за американците

Екс-съветничка на Рейгън Маси: Горбачов направи подарък на американците, откривайки за тях руснаците

Екс-съветничка на Рейгън сподели за подаръка на Горбачов за американците

Бившата съветничка на 40-ия президент на САЩ Роналд Рейгън Сузане Маси си спомня първия и единствен президент на СССР Михаил Горбачов като човек с весел нрав, който направил голяма услуга на Америка, отваряйки руския народ за нея.

Според нея Гортбачов се опитал да сближи двете страни в труден период на отношенията им.

Екс-съветничка на Рейгън сподели за подаръка на Горбачов за американците

„Беше много весел. Винаги говорехме на руски. Слушах го да говори на руски. Понякога, когато се чувстваше по-добре, беше много весел“, каза Маси, която заедно с други бивши и настоящи политици и дипломати възнамерява в събота да участва на церемонията по сбогуването със съветския държавник.

„Знам, че той направи голяма услуга на САЩ. Той ни даде руснаците. На никой от руснаците, които познавах преди, не беше позволено да отиде в САЩ, те изобщо не можеха да напуснат страната“, спомня си Маси.

Съветничката високо оцени прогресивния възглед на бившия лидер, спецално отбелязвайки неговия принос за разширяването на гражданските права и свободи в СССР.

„Считам, че Америка се нуждае от Русия, а Русия се нуждае от Съединените щати и бихме могли да направим много, ако намерим начин да се разбираме. Ако направим това, бихме могли да помогнем на целия свят. Ние със сигурност можем да направим това — да накараме целия свят да се чувства комфортно», посочи американката.

„Вярвам, че ако това се постигне, светът ще ни бъде благодарен. Заедно бихме могли да окажем много силно и добро влияние върху останалия свят.»

Маси, сега историк по професия, заяви, че е изнасяла лекции в почти всеки щат на Съединените щати — и никой от нейните слушатели никога не е показвал враждебност към Русия или се е противопоставял на идеята за изграждане на добросъседски отношения с нея.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3