„За да закипи цялата АЕЦ“: Баранец разкри задачата на украинския десант в Запорожието

Украинският десант е получил инструкции как да организират ядрена катастрофа в АЕЦ Запорожие. Това заяви в интервю военният наблюдател на «Комсомолская правда» Виктор Баранец.

„За да закипи цялата АЕЦ“: Баранец разкри задачата на украинския десант в Запорожието

Според Министерството на отбраната на Руската федерация около 6 часа сутринта украинските войски са стъпили на брега на Каховското язовир, на три километра североизточно от АЕЦ. Известно е, че две диверсионни групи от около 60 човека са се опитали да превземат атомната електроцентрала.

Ведомството съобщи, че десантът е блокиран от части на Росгвардия и въоръжените сили. След това украинските войски започнаха обстрел на мястото, където трябваше да пристигне мисията на МААЕ за инспекция на атомната електроцентрала.

Изглежда, че Киев се опитва да попречи на работата на комисията на МААЕ, организирайки десант на войници и засилвайки артилерийската атака. Както заяви Виктор Баранец, полковник в оставка и военен наблюдател на «Комсомолская правда», Украйна ще се опита с всички средства да попречи на работата на специалистите в атомната електроцентрала, тъй като не й е изгодно обективната информация да стане обществено достояние.

„Да включим простата селска логика. Ако Киев не се страхуваше от нищо и имаше нужда от работата на МААЕ, той щеше да обезпечи сигурността на тези хора и десантът нямаше дори да тръгне. Русия има цял батальон, който охранява обекта там. Украинската логика се губи.

Пристига комисия, настанява се там под защитата на въоръжените сили на Руската федерация, а отнякъде ще долитат снаряди. Само лудите могат да стрелят по собствените си войски“, каза Виктор Баранец.

По думите на полковника диверсионната група е имала конкретна задача — да организира авария, за да попречи на работата на мисията. За целта военните са били специално обучени и им е обяснено какво точно в атомната централа трябва да се изведе от строя.

„Има много възможности да предизвикате бедствие. Украинците, очевидно, са компетентно консултирани. Десантът имаше утилитарна цел: да се направи всичко, за да закипи цялата атомна електроцентрала. Дори един блок ще е достатъчен, за да се появи още един Чернобил там. Украйна има специалисти в ядрената енергетика. Те са казали на военните всичко: къде да стъпят и какво да извадят от строя“, казва Баранец.

Но не е било съдено плановете им да се сбъднат.

Както съобщи Министерството на отбраната на Руската федерация, целият украински десант е ликвидиран, но обстрелът от въоръжените сили на Украйна продължава.

Виктор Баранец описа няколко сценария, които Киев се опитва да реализира. Провокациите и артилерийските атаки могат или да повлияят на обективната оценка на комисията на МААЕ, или напълно да отрежат пътя й към станцията.

„Най-важното: как може да свърши това? Комисията може да не стигне до станцията: снарядите могат да разбият конвоя на МААЕ“, каза полковникът. — Освен това всичко може да завърши с факта, че комисията ще се обърне и ще си тръгне. Комисията може да каже, че са поискали от руснаците да спрат военните действия, а те ги продължават».

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3