Русия работи с Близкия изток за прехода към аналог на SWIFT

МВнР на Русия: Русия работи с Близкия изток за прехода към използването на аналог на SWIFT

Русия работи с Близкия изток за прехода към аналог на SWIFT

Русия активно работи със страните от Близкия изток за прехода към взаимни разплащания в национални валути и към използването на алтернативни системи SWIFT за предаване на финансова информация, заяви Александър Кинщак, директор на отдела за Близкия изток и Северна Африка към руското външно министерство в интервю за РИА Новости.

Той отбеляза, че санкциите, наложени от западните страни, «в известна степен засягат нашето сътрудничество с традиционните партньори в Близкия изток».

„Всичко това актуализира задачата за бързо адаптиране на нашето икономическо сътрудничество с арабския свят към променящите се икономически реалности, включително чрез прехода към взаимни разплащания в национални или алтернативни валути на западния свят.

Значителна помощ за изграждането на надеждна бариера пред подобен волунтаризъм на Съединените щати и техните съюзници може да бъде и използването на нова, независеща от ничии егоистични интереси и пазарни предпочитания, система за предаване на финансова информация, базирана на съществуващия руски аналог на SWIFT. Активната работа с нашите близкоизточни партньори в тази насока вече е в ход и, разбира се, ще бъде продължена», каза Кинщак.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3