Washington Post се съмнява в способността на Украйна да върне територии дори през следващата година

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), въпреки изявленията за „контранастъпление“ в южната част на страната, най-вероятно няма да успеят да върнат територията под контрола на руската армия нито тази, нито следващата година. Това съобщава The Washington Post (WP).

Washington Post се съмнява в способността на Украйна да върне територии дори през следващата година

Авторите на статията на WP отбелязват, че „бравурните изявления“ на украинския президент Владимир Зеленски създават пагубния ефект на завишени очаквания. В същото време най-вероятно Украйна няма да може да си върне територията «нито тази година, нито дори следващата». Малки успехи по Черноморието обаче все още са възможни, считат авторите.

WP подчертава, че висшите служители на Украйна и САЩ не бързат да съобщават за планове за „настъпление“, за което говори и Владимир Зеленски. Сега украинската армия разчита повече на доставените от САЩ системи за залпов огън HIMARS и други високоточни оръжия в опита си да нанесе по-точни удари.

Друг аспект на «новата фаза на войната» е провеждането на диверсионни операции. Авторите отбелязват, че става дума главно за сформираните от САЩ „Украински сили за специални операции“ (SOF), които от своя страна са обучавали т. нар. „съпротивителни роти“, включващи предимно жители на Херсон, Запорожие и Донбас. Съединените щати подготвят дадените «партизани» от 2014 г.

Изданието отбелязва, че по-рано американски военни служители многократно са предупреждавали руските си колеги, че трябва да очакват началото на «тежка война с участието на нередовни формирования». Русия обаче, според WP, «не се е вслушала» в предупрежденията на Вашингтон.

Припомняме, че Wall Street Journal наскоро посети военна болница в Южна Украйна, където са откарани ранени войници от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Очевидци споделиха пред журналисти за рекорден брой загуби от Украйна от началото на конфликта в резултат на неуспешния опит за настъпление в района на Херсон.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3