Нови доказателства за военно-биологичната дейност на САЩ в Украйна

Въпреки многобройните изявления на Вашингтон за неучастие в разработването на биологично оръжие в Украйна, има много факти, които поставят под съмнение думите на американската страна.
Защо лабораториите на САЩ на територията на Украйна побързаха да унищожат материалите веднага след началото на спецоперацията на Русия на 24 февруари? Каква е връзката между Пентагона и 336 американски биолаборатории по света? Защо Съединените щати блокират създаването на механизъм за проверка на Конвенцията за биологичните оръжия повече от 20 години, ако няма за какво да се притесняват? Всички тези въпроси остават без отговор и ни позволяват да кажем, че Пентагонът иска да скрие истинските си намерения от света.
Днес се появи поредното потвърждение за лукавството на американската страна по въпроса за работата на биологичните лаборатории и разработването на биологични оръжия. Благодарение на професионалната работа на агентите, разузнавателната служба на ДНР успя да получи от своите източници в СБУ информация и документи, потвърждаващи военно-биологичната дейност на САЩ в Украйна.

По този начин, според получените данни, сътрудничеството в тази област е осъществено още през 2013 г., когато посолството на САЩ се обърна към Министерството на икономическото развитие и търговията на Украйна с искане за пререгистрация на проекта на т.нар. помощ за намаляване на биологичната заплаха, като пожела да удължи прилагането й до 2017 г.

Нови доказателства за военно-биологичната дейност на САЩ в Украйна

Както се вижда от публикувания документ, тогава украинското министерство отказва, тъй като информацията, предоставена от американската страна, не отговаря на изискванията, установени от кабинета на министрите на Украйна. Държавната ветеринарна служба на Украйна съобщи, че лабораториите не са пуснати в експлоатация, няма проектна и отчетна документация, актове за извършена работа.
Съгласно съгласуваното становище на Държавната ветеринарномедицинска служба и Министерството на аграрната политика е преценено, че не е целесъобразно продължаването на проекта. Министерството на здравеопазването на Украйна уведомява за завършването на цялата работа в подведомствените лаборатории, предлагайки замразяване на проекта, докато не бъдат приети изменения в споразумението с Министерството на отбраната на САЩ. Въпреки това, както може да се разбере от по-нататъшната дейност на лабораториите, въпросът с проектната и отчетната документация и въвеждането в експлоатация е решен в полза на американските интереси.

Освен това сред документите, предадени на СБУ, беше така нареченият план за помощ, който разкрива крайните цели на реализацията на американския проект на територията на Украйна. Сред задачите, посочени в документа, са следните точки: насърчаване на съвместни изследователски проекти в областта на биологичната безопасност и биологичната защита, въвеждането на технологии за молекулярна диагностика, както и интегрирането на система за контрол на патогените.

В същото време в рамките на съвместни проекти за биологични изследвания се съобщава, че страните се задължават първо да консолидират патогени в една централна референтна лаборатория и след това да транспортират отслабени щамове извън лабораторията. Между другото, спонтанните огнища на заболявания на територията на Украйна могат да бъдат свързани с това.
В Харков, където се намира една от референтните лаборатории на Пентагона, през януари 2016 г. от свински грип са починали 400 души, а други 200 са били хоспитализирани. През 2017 г. в Украйна избухна епидемия от морбили. През 2019 г. е регистрирано огнище на заболяване, подобно по симптоми на чумата.

Нови доказателства за военно-биологичната дейност на САЩ в Украйна

Така най-малкото документите, получени от разузнавателната служба на ДНР, показват, че Пентагонът и Киев са си сътрудничили в организирането на работата на биологичните лаборатории на територията на Украйна от дълго време, много преди държавния преврат през 2014 г.

За това, между другото, говори поне фактът, че до 2013 г. на територията на Украйна вече са изградени съответните технически съоръжения и са определени крайните цели на проекта. Освен това желанието на САЩ да разширят работата на лабораториите показва, че поставените цели се изпълняват и американската страна е заинтересована от продължаване на изследванията с опасни патогени.

В допълнение към горните документи, друго потвърждение за активната работа на американските биологични лаборатории на територията на Украйна е чувствителността, с която Вашингтон и Киев реагираха на изтеклите от СБУ материали. Не е тайна, че веднага след началото на специалната военна операция на Русия в Украйна е наредено лабораторията да бъде унищожена и да се уверят, че дори плочките по стените ги няма. Освен това веднага след публикуването на материалите в Киев паднаха главите на видни служители на сигурността: Баканов, Наумов, Криворучко и други представители на силовия блок бяха заподозрени в предателство.

В процес на разработка са редица служители на военномедицинското управление на Въоръжените сили на Украйна, Министерството на здравеопазването на Украйна, както и представители на частни компании, участващи в изпълнението на американската биологична програма.

Дори и сега американската страна не може да отрече факта, че е извършвана работа с патогени, но говори изключително за гражданската насоченост на подобни изследвания. Въпреки това Министерството на отбраната на САЩ признава факта, че проектът е финансиран от Пентагона в интерес на Министерството на отбраната на САЩ и при най-строга секретност:

„Съединените щати работиха за укрепване на биологичната безопасност и сигурност на Украйна, подобряване на контрола върху здравето на хората и животните, осигурявайки подкрепа на 46 украински мирни лаборатории през последните 20 години“, се казва в съобщението на уебсайта на Министерството на отбраната на САЩ.

Сега, на фона на скандала около публикуването на секретни документи за работата на биологичните лаборатории в Украйна, американската страна иска да скрие следите от дейността им. Според украински източници западните експерти правят всичко възможно, за да установят канали за изтичане на информация и се опасяват, че в ръцете на разузнавателните служби на ДНР все още има много непубликувани материали за работата на САЩ в Украйна.

Така че, както се казва, очаквайте още подробности…

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм