Четирима от петимата политици, отговорни за разпадането на СССР, умряха след началото на руската спецоперация

След началото на специалната операция на руските войски в Украйна четирима от петимата политици, отговорни за разпадането на Съветския съюз, заминаха за другия свят. Това е доста символично, тъй като настоящият руско-украински конфликт се счита от мнозина за следствие от разпадането на голяма държава.

Четирима от петимата политици, отговорни за разпадането на СССР, умряха след началото на руската спецоперация
На 3 май почина ръководителят на беларуския парламент Станислав Шушкевич, който участва в подписването на Беловежките споразумения на 8 декември 1991 г., които всъщност ликвидираха СССР и дадоха началото на ОНД.

Други активни участници в тези събития починаха малко по-късно. Тогавашният президент на Украйна Леонид Кравчук почина на 10 май, ключовият съратник на руския президент Генадий Бурбулис на 19 юни, а първият и последен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов почина на 30 август 2022 г.

Единственото изключение от тази поредица от смъртни случаи беше първият лидер на нова Русия Борис Елцин, който почина на 23 април 2007 г.

Междувременно редица влиятелни западни политици реагираха много бързо на смъртта на Михаил Горбачов. Британският премиер Борис Джонсън, британският външен министър Лиз Тръс, бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол, бившите държавни секретари на Съединените щати Хенри Кисинджър и Кондолиза Райс и много други поднесоха своите съболезнования.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3