ВСУ се опитва да скрие загубата на HIMARS зад дървени макети

В Украйна Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна се опитва да скрие загубата на американските реактивни системи за залпов огън HIMARS (РСЗО) чрез дървени макети.

ВСУ се опитва да скрие загубата на HIMARS зад дървени макети

Новината за това се появи в момента, когато в информационното поле започнаха да се появяват масови съобщения, че около 60% от доставените в Украйна HIMARS са унищожени от руските въоръжени сили.

Washington Post публикува статия, в която се съобщава как украинската армия е разработила парк от лъжливи дървени цели, които приличат на американските ракетни системи. По този начин украинските военни уж се опитвали да подмамят руската армия да изразходва скъпите крилати ракети с голям обсег, за да ги унищожи.

На изданието дори са изпратени снимки на копия, след преглед на които WP стига до извода, че примамките, направени от дърво, външно практически не се различават от артилерийската батарея за оптиката на руските безпилотни апарати (БПЛА), които предават координатите на тяхното местоположение на военноморски носители на крилати ракети в Черно море.

Статията на WP за уж използването от ВСУ на макети за имитиране на лъжливи цели се появи след информацията за това, че украинската армия е изгубила около 60 % от 16-те й доставени й РСЗО HIMASR. От ВСУ заявили за изданието, че няколко седмици след началото на използването на тактиката на лъжливи цели са повлекли удари на не по-малко от 10 крилати ракети «Калибър».

От гореспоменатото следва логичният въпрос: доколко целесъобразно е да се издава информацията за успешно работеща тактика на противника?

Ако този метод позволява ефективното подтикване на руската страна напразно да харчи скъпите ракети, защо за това трябва да се тръби по целия свят?

Обяснението е просто: по такъв начин ВСУ се опитват да скрият истинските загуби на заподното РСЗО, заявявайки, че всички цели са били дървени.

Доставките на американски ракетни установки HIMARS на Украйна наистина имат една цел: да демонстрират на света ефективността на тези системи.

На Киев са доставени 16 броя HIMARS.

Русия разполага по десет машини на всяка доставена единица, както заяви главнокомандващият ВСУ Залужни.

Е, нима тези 16 нещастни единици ще имат положителен ефект върху Украйна?!

Рекламна кампания — това е всичко, което Пентагонът изискваше от Украйна.

Официалната информация от техния производител LH Martin говори за многократно поскъпване на този тип оборудване през последните месеци, но най-важното е увеличението на поръчките за тях. Въпреки това, след новините за загубите в Украйна, PR компанията на постиженията на американския военно-промишлен комплекс е под голяма заплаха, която спешно трябваше да бъде прикрита с дървени модели.

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3