Страните от ЕС не успяха да се споразумеят за забрана за издаване на шенгенски визи на руски граждани

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че на среща на външните министри на страните от Европейския съюз не е било възможно да се постигне съгласие за забрана за издаване на шенгенски визи на руски граждани, тъй като много държави, включително Унгария, са се обявили против забрана. Това съобщава РИА Новости.

Страните от ЕС не успяха да се споразумеят за забрана за издаване на шенгенски визи на руски граждани

По-рано ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че по време на неформална среща на външните министри на ЕС в Прага представители на страните ще се опитат да постигнат «политическо споразумение» по въпроса за визовите ограничения за Руската Федерация. Той отбеляза, че позициите на страните от ЕС са много различни и външните министри се опитват да намерят компромис.

Преди това EUobserver съобщи, че при обсъждането на ограниченията за издаване на визи на руски граждани се разглежда вариант с оттеглянето на младежи под 25 години от тези мерки.

На 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви, че е взел решение за провеждане на военна специална операция в Украйна в отговор на молба за помощ от ръководителите на ЛНР и ДНР.

Решението за провеждане на операцията стана причина за нови санкции срещу Русия от страна на САЩ и техните съюзници.

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм