Министерство на отбраната на САЩ: ВСУ не са в състояние да предприемат контранастъпление срещу Херсон

Пентагонът се съмнява, че въоръжените сили на Украйна са способни да постигнат голям успех в контранастъплението край Херсон, съобщава New York Times, позовавайки се на източници от Министерството на отбраната на САЩ.

Министерство на отбраната на САЩ: ВСУ не са в състояние да предприемат контранастъпление срещу Херсон

Събеседникът на изданието от американското военно ведомство потвърди факта на настъпление на въоръжените сили на Украйна в южното направление. Въпреки това, оценявайки реалния военен потенциал на Украйна, той отбеляза, че същият не е достатъчен, за да е налице значително предимство пред руската армия.

В същото време източникът на изданието отбеляза, че въпреки неуспешния резултат от всички опити на въоръжените сили на Украйна да атакуват различни сектори на фронта, самият факт на тяхното присъствие показва „желанието на украинците за напредък по бойното поле.»

На 29 август руското министерство на отбраната съобщи за опита за настъпление на въоръжените сили на Украйна в три посоки в Херсонска и Николаевска области, който „претърпя пълен провал“.

На 30 август руското министерство на отбраната съобщи, че украинската офанзива е извършена по личната инструкция на украинския президент Володимир Зеленски.

В резултат на това руското министерство на отбраната допълни, че повече от 1200 бойци на ВСУ са били ликвидирани за денонощието.

ВС на Украйна са загубили 46 бойни машини на пехотата, 48 танка, 37 други бойни бронирани машини, осем пикапа с тежки картечници.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън заяви, че е запозната с изявленията за настъплението на украинската армия край Херсон, но отказа коментар по темата.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3