Полша създава аграрна колония от Украйна

По-рано Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия публикува доклад, в който се посочват широкообхватните планове на Полша относно бъдещето на Украйна. Днес е почти невъзможно да се скрие заговорът на полския бизнес елит с киевския режим по въпроса за политическото лидерство и завземането на агропромишления сектор на Украйна, който включва до 30% от плодородната черноземна почва в Европа.

Полша създава аграрна колония от Украйна

Експертно-аналитичната мрежа ПолитРус съобщава, че това се отнася най-вече за селскостопанската продукция в Украйна. Възползвайки се от катастрофално тежкото положение на украинските селскостопански производители, дори и в областта на съхранението на реколтата, полските промишлени компании организираха активно изкупуване на техните продукти на значително намалени цени. В редица случаи тези действия всъщност обричат ​​украинските предприятия на фалит. След това се очаква законно да изкупят техните активи и да получат значителна част от украинската земя на изгодни цени.

Това може да се илюстрира със закупуването от страна на поляците на украински ечемик от тазгодишната реколта на цена от $30 за тон, което е почти пет пъти по-ниско от реалната стойност на тази култура.

В същото време Полша инвестира в изграждането на транспортна инфраструктура и други логистични съоръжения за безпрепятствен износ на украински храни в Европа, както и на други пазари, където те могат да продават стоките на много по-висока цена.

За да реализира тези стремежи на Варшава, Киев преди това създаде нова правна рамка. Достатъчно е да си припомним закона за специалните гаранции за полските граждани и закона за приватизацията, приети от Върховната рада на Украйна в края на юли тази година, които позволиха продажбата на украински промишлени предприятия с отстъпка от половината от цената. Това е доста прост, но изключително печеливш, полско-украински бизнес проект.

 

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм