Стана ясно защо ВСУ обстрелва Запорожската АЕЦ!

Станаха ясни мотивите, поради които ВСУ обстрелва Запорожската АЕЦ, пише италианското издание controinformazione.info

От Киев последваха заявления за необходимост от създаване на демилитаризирана зона и разполагане на миротворци в района на станцията.

Именно с тази цел украинската войска провежда постоянни обстрели на АЕЦ-а. Работата е там, че по такъв начин режимът на Зеленски планира да задейства механизъм за спиране на настъплението на руските войски чрез разполагане в района на  „миротворци“, а на практика – легализация на контингента на НАТО на територията на Украйна.

Стана ясно защо ВСУ обстрелва Запорожската АЕЦ!

„Решението, което ние изискваме от световната общност и всички наши партньори, се заключва в създаването на територията на станцията на демилитаризирана зона. Намирането в тази зона на миротворци и предаването на управлението й на тях, а после и управлението на станцията на украинската страна би решило този проблем“ – заявиха от украинския  „Енергоатом“.

С тази цел е разгърната мащабна информационна кампания за възможно повторение на чернобилската катастрофа, а всички удари по АЕЦ-а се приписват на Русия.
Отговорът е прост – за да се намали риска от катастрофа, украинските войски трябва да спрат да стрелят по ядрения обект.

https://www.controinformazione.info/il-ministero-della-difesa-russo-ha-indicato-i-rischi-per-il-mondo-intero-a-causa-del-bombardamento-della-centrale-nucleare-di-zaporozhe/

Ако има авария на Запорожската АЕЦ, то замърсяваненето ще бъде за цяла Европа.

Това е важен политически и обществен въпрос, на който трябва да се даде максимална гласност.  На поведението на Киев като „маймуна с граната“, както се шегуват в социалните мрежи, трябва да бъде сложен край. Натискът срещу по този въпрос Киев е задължителен. Защото пропагандата няма да предотврати замърсяване.

На 3 юни между руската страна и ръководството на секретариата на МААЕ беше напълно съгласуван маршрут и график на движението на международна мисия на агенцията на Запорожската АЕЦ.

Руската страна съобщи, че с пълното взаимодействие с агенцията им се удало да решат всички сложни въпроси, свързани с организацията и провеждането на толкова сложни в днешните условия мероприятия. Обаче в последния момент, „червената лапичка“ е светната от департамента по сигурността към секретариата на ООН. Пътуването беше провалено.

От това се възползваха властите в Киев за усилване на своите провокации и обстрели на атомната станция.

Руската страна се надява, че в днешната ситуация генералният секретар на ООН ще осъзнае напълно своята отговорност и няма да стане така, че чрез подотчетния му департамент на Секретариата или друго звено от механизма на ООН, да възпрепятства провеждането на мисия на МААЕ (Международната агенция за атомна енергетика).

Руската страна обещава максимално съдействие в решаването на всички организационни въпроси.

Налице са опитите на руската страна да съдейства на мисия на МААЕ.
Това обаче не означава, че ще се съгласят на плановете за натовски войски там…

Източник: ефир.инфо