Сенатът на САЩ одобри присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

Сенатът на САЩ одобри ратифицирането на протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО, според резултатите от гласуването.
Резолюцията беше подкрепена от 95 сенатори при необходимия праг от 67 гласа. Имаше само един законодател против. Така САЩ добавиха към списъка с над 20 държави, чиито законодателни органи вече са ратифицирали документи за разширяване на НАТО.

Сега държавният глава на САЩ Джо Байдън ще трябва да подпише съответните документи за присъединяването на двете страни към НАТО и да ги изпрати на алианса.

Самият Байдън, както съобщиха в Белия дом, приветства решението на Сената и каза, че „очаква с нетърпение подписването на протоколите“.

Сенатът на САЩ одобри присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

 

«Съединените щати остават ангажирани със сигурността на Швеция и Финландия. Ще продължим да бъдем бдителни заедно срещу всякакви възможни заплахи за нашата съвместна сигурност», заяви Байдън.

Финландия и Швеция се отказаха от дългогодишен неутралитет и поискаха членство в Северноатлантическия алианс малко след началото на руската специална операция в Украйна.
В същото време Москва многократно е подчертавала, че целта на алианса е конфронтация. Според говорителя на президента Дмитрий Песков по-нататъшното разширяване на блока не обещава на Европа по-голяма сигурност. От МВнР на Русия напомнят още, че Русия остава отворена за диалог със Северноатлантическия алианс, но на равноправна основа, а Западът трябва да се откаже от курса към милитаризация на Европа.

 

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм