Ескалация на косовско-сръбския конфликт: оперативна сводка

Разглеждаме основните моменти от вчера, 1 август:
17:03 В Косово последната барикада на сърбите е демонтирана и то по необичаен начин.

16:20 Американските военни се придвижиха до «границата» между Косово и Сърбия.

Медиите съобщиха за пристигането на американски войници от контингента на ООН в Косово (KFOR) на контролно-пропускателния пункт, разделящ Сърбия и непризнатата Република Косово.

16:03 Ситуацията в Косово и Метохия стана по-спокойно, но все още остава нестабилна, заяви сръбският външен министър.

Ескалация на косовско-сръбския конфликт: оперативна сводка

15:17 Едностранното обявяване на независимост на Косово от Сърбия през 2008 г. е нарушение на международното право, заяви испанският премиер Санчес по време на посещение в Албания.

13:53 Дмитрий Песков заяви, че Русия абсолютно подкрепя Сърбия в ситуацията около Косово.

12:56 Бившият специален представител на президента на САЩ (Доналд Тръмп) по преговорите между Белград и Прищина Ричард Гренел даде остър отговор на украинския народен депутат Алексей Гончаренко, който във връзка с последните събития в Косово и Метохия, заяви, че Сърбия «се опитва да започне агресивна война».

„Ако Сърбия нападне Косово, ние трябва да защитим косоварите. Украйна е готова да действа със своите войски на място“, написа Гончаренко, на което Гренел отговори на този пост с кратък коментар: „Ти си луд“.

10:07 Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров за събитията в Косово:

„Заедно с всички следя събитията в Сърбия и Косово. Това е много сложна ситуация, в която има трета страна подбудители – НАТО.
По този въпрос е невъзможно да се вземе страната нито на сърбите, нито на косоварите, но има недвусмислена позиция, която трябва да заемат и едните, и другите. И тази позиция, колкото и да е странно, не е политическа, а религиозна.
Дойде време, когато конфесионалният консенсус трябва да стане решението на кризата.

10:03 Косово отложи влизането в сила на решенията за недействителност на сръбските документи.

Правителството на Косово реши да отложи до 1 септември влизането в сила на решението за прекратяване на сръбските документи на територията на републиката. Това съобщава изданието Danas, позовавайки се на изявление на косовските власти. В неделя заради плановете на правителството на Косово да прекрати сръбските документи от 1 август се стигна до ескалация на границата със Сърбия.

09:54 Сръбският президент Александър Вучич се обърна към гражданите на Сърбия след срещата в Генералния щаб и във връзка с днешните събития в Косово и Метохия.

0:41 НАТО заплаши да се намеси в ситуацията на границата на Косово и Сърбия.

0:25 Специалният представител на генералния секретар на ООН е загрижен за ситуацията в Косово, призовава да се избегне ескалацията и да се възстанови свободното движение.

0:13 Водят се преговори в Генералния щаб на сръбската армия с командването на КФОР (международните сили за сигурност в Косово, ръководени от НАТО), съобщават местни медии.

0:11 Ричард Гренел, бивш специален пратеник на САЩ за диалога между Белград и Прищина, реагира на събитията в Косово и Метохия.

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм