Москва: Прищина, ЕС и САЩ да спрат да провокират сърбите

Руското министерство на външните работи призова Прищина, САЩ и ЕС да спрат провокациите и да зачитат правата на сърбите в Косово, съобщи официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова.

Москва: Прищина, ЕС и САЩ да спрат да провокират сърбите
Захарова отбеляза, че решението на т. нар. власти в Прищина да започнат да прилагат неразумни дискриминационни правила за принудителна смяна на лични документи и регистрационни номера на местни сърби от 1 август, е още една стъпка към прогонването на сръбското население от Косово.

«Лидерите на Косово знаят, че сърбите няма да останат безучастни, когато става въпрос за директна атака срещу техните свободи, и те умишлено ескалират, за да предизвикат военен сценарий. Разбира се, обект на атака е и Белград, който Западът иска допълнително да «неутрализира» с ръцете на косовските албанци», каза Захарова.

Тя добави, че Москва призовава ЕС, САЩ и Прищина да спрат провокациите.

«Подобно развитие е още едно доказателство за провала на посредническата мисия на ЕС», подчерта Захарова.

«Това е и пример за това какво място е подготвено за Белград в Европейския съюз, предлагайки на Белград де факто да търпи безправието на своите сънародници», каза представителят на руското външно министерство.