Военна сводка на ЛНР и ДНР. Обстановката на линията на съприкосновение на 6 юли (обновява се)

10:35 11-ти полк на НМ ДНР взе населеният пункт Спорное.
До сутринта на 6 юли населения пункт премина изцяло под контрол на съюзните войски
В момента се извършва почистване на района. Въоръжените сили на Украйна, които отстъпиха в посока Северск, активно обстрелват Спорное с артилерия.

10:30 Изявление на официалния представител на НМ ДНР: украинската страна продължава да тероризира мирното население на републиката, нанасяйки масирани артилерийски удари по жилищни райони и гражданска инфраструктура, които от своя страна не са военни обекти и не представляват опасност за противника.

През изминалото денонощие, съгласно СЦКК на ДНР, противникът е изстрелял повече от петстотин снаряда от реактивни системи за залпов огън «Град», 155, 152 и 122-мм оръдия, както и 120 и 82-мм миномети.

Огънят е открит в районите на единадесет населени места в Републиката. В резултат на обстрела са ранени дванадесет мирни жители, а четири са убити, от които едно дете. Пострадали са 25 жилищни сгради и 16 обекта на гражданската инфраструктура. Допълнителна информация за пострадали сред мирното население и щети по инфраструктурата се уточнява.

Военна сводка на ЛНР и ДНР. Обстановката на линията на съприкосновение на 6 юли (обновява се)

Благодарение на съвместните действия на военнослужещите на Донецката Народна Република и Въоръжените сили на Руската Федерация е унищожено следното вражеско въоръжение и техника на противника:
две РСЗО БМ-21 Град, две гаубици М-777, един камион и повече от тридесет души личен състав. В районите на населеното място са потиснати две огневи точки на противника. Авдеевка и Курдюмовка.

Обръщаме се към всички граждани, които се намират на територията, временно контролирана от украинските националисти. Ако сте станали очевидци на престъпленията на украинските бойци, опитайте се да запишете тайно видео или фотофиксация на тези факти, без да се излагате на опасност. Ние гарантираме вашата анонимност. След изпращане на посочената информация чрез официалния бот за обратна връзка (@nmdnr_bot) на Народното опълчение на ДНР в приложението Telegram, тези материали ще бъдат използвани като доказателствена база за наказване на украинските военнопрестъпници по цалата строгост на закона.

10:20 Над Ворошиловския район на Донецк сработи системата ПВО

10:12 Фиксиран е обстрел от страната на ВСУ в посока: 10:00 — н.п. Авдеевка — н.п. Яковлевка: Изстреляни са 4 снаряда калибър 122 мм

09:58 Изявление на официалния представител на НМ на ЛНР капитан Филипоненко И.М. по обстановката към 06.07.2022 г.: Противникът продължава да тероризира мирното население на Републиката, обстрелвайки обектите на гражданската инфраструктура на фронтовите населени места на ЛНР, които не представляват опасност за врага и са не военни съоръжения или обекти.

В резултат на обстрела от страна на въоръжените формирования на Украйна от ТРК «Точка-У» в село Стаханов са разрушени 6 жилищни сгради, административната сграда на Първа транспортна компания и ГУП на ЛНР «Републиканска Мрежова компания“ . Жертви и ранени няма.

Инженерни и сапьорни части на Народната милиция на ЛНР продължават разминирането на територията на Републиката.

Вчера сапьори на НМ ЛНР прочистиха повече от 3 хектара територия от взривни предмети, оставени от украинските националисти в районите на населените пунктове Лисичанск и Северодонецк.

Силите на НМ на ЛНР, съвместно с обществени организации, продължават да доставят хуманитарна помощ на жителите на освободените територии на Републиката.

Вчера доброволци от Руската хуманитарна мисия, с подкрепата на НМ на ЛНР, доставиха хуманитарна помощ на нуждаещите се жители на Лисичанск.

09:50 Пожари за денонощие унищожиха 13 хектара пшеница в районите Старобелск и Станично-Луганск. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на извънредните ситуации на ЛНР.

09:48 Двама служители на държавното унитарно предприятие на ЛНР «Републиканска мрежова компания» бяха взривени от неидентифицирано взривно устройство близо до Северски Донц в Славяносербски район. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на извънредните ситуации на ЛНР.

09:43 Беларуският националист Иван Марчук, който се биеше на страната на Киев, беше ликвидиран близо до Лисичанск — НМ ЛНР

09:07 Щабът на ТерО съобщава: в резултат на обстрела на Въоръжените сили на Украйна в Харцизск са ранени 2 души.

09:05 Министерството на извънредните ситуации на ДНР съобщава: през изминалото денонощие, от 08:00 часа на 5 юли до 08:00 часа на 6 юли, в резултат на обстрел от въоръжените сили на Украйна на територията на Донецк Народна република са убити 4 души, а други 14 са ранени.

09:04 ДНР Макеевка под обстрел. От сутринта въоръжените сили на Украйна удрят покрайнините на Съветския район на града, в резултат на артилерийски удар е избухнал пожар.

08:56 Автомобилите от поредния 161-ви, конвой на руското министерство на извънредните ситуации доставиха храна, медицинско оборудване и строителни материали в Луганск, съобщиха от пресслужбата на Министерството на извънредните ситуации на ЛНР.

08:56 Регистриран е обстрел от страната на ВСУ в посока: 08:43 — н.п. Авдеевка — н.п. Ясиноватая: изстреляни са 5 снаряда с калибър 122 mm от страна на ВСУ.

 

 

08:48 Фиксиран е обстрел от страната на ВСУ в посока: 07:30 — н.п. Авдеевка — н.п. Харцизск: Изстреляни са 5 снаряда с калибър 155 мм.

08:29 Съобщава се за серия удари по Киевски и Куйбишевски район на Донецк. В мрежата се съобщава и за удари в района на Топаз.

08:24 Фиксиран е обстрел от страната на ВСУ по направленията: 07:30 — н.п. Авдеевка — н.п. Макеевка (Советски район): 5 изстреляни снаряда с калибър 155 mm; 08:16 — н.п. Авдиевка — Донецк (Куйбишевски район): Изстреляни са 4 снаряда с калибър 155 мм.

07:59 След 03:00 часа е регистриран обстрел от ВСУ по направление: 07:55 — нас. Первомайское — Донецк (Куйбишевски и Киевски райони): изстреляни са 5 снаряда с калибър 155 мм.

05:39 През изминалото денонощие, 5 юли 2022 г., представителството на ЛНР в СЦКК не е регистрирало обстрел в населени места.

0:01 Киевският пропагандист Арестович случайно се изпусна, че руската армия е взела село Новолуганское в ДНР. Този факт се потвърждава и от редица медии. Селището се намира на запад от Светлодарск и южно от Бахмут (Артемовск), което означава успех в щурмовите операции на руските войски по Бахмутско направление.

0:05 Противовъздушната отбрана работи по Стаханов в ЛНР, чуват се серия от мощни взривове, съобщава кореспондент на РИА Новости. Предишния ден, приблизително по същото време, украинските войски удариха Стаханов с използването на Точка-У

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм