Лидерът на «Възраждане»: Кирил Петков е извършил престъпление по служба, прокуратурата да го разследва

След като стана ясно, че Русия предприема безпрецедентни мерки срещу България в отговор на изгонването на 70 руски дипломати и технически сътрудници от страна на Кирил Петков, поисках спешно заседание на Председателския съвет на Народното събрание.
Лидерът на "Възраждане": Кирил Петков е извършил престъпление по служба, прокуратурата да го разследва
На него поисках да бъдат извикани министърката на външните работи и министър-председателя. Час и половина по-късно Теодора Генчовска дойде, но Кирил Петков не се появи.
Доколкото разбрах е бил на партито в резиденцията на американската посланичка по случай изпращането на Херо Мустафа. След изслушването на Генчовска беше решено да бъдат извикани и председателите на българските специални служби — ДАНС, ДАР и СВР. Те се отзоваха изключително бързо. При тяхното изслушване бяха установени фактически обстоятелства, които ме навеждат на мисълта, че Кирил Петков е извършил престъпление по служба, наречено злоупотреба със служебно положение.
🔴 Ето защо  Възраждане ще изготви и внесе сигнал в прокуратурата за разследване на лицето Кирил Петков. Ще поискаме временното отстраняване на това лице от заемания от него пост, за да не попречи на разследването.
✅ Длъжен съм обаче да кажа следното. Това няма да спре затварянето на руското посолство у нас. Русия беше целенасочено унижена от Петков и неговите американски господари, и тя съвсем естествено нямаше как да остави този удар без последици. От тук насетне възстановяването на почти скъсаните отношения с Русия ще бъде една от първите задачи на новите правителства на страната ни — както на идващото служебно, така и на следващото го редовно след изборите наесен. Излишно е да казвам, че от американските фракции в политическия живот на страната ни това трудно може да се очаква. Единствената политическа сила, която може да нормализира отношенията с Русия, е Възраждане. Не заради друго, а защото ние българите, за разлика от американците, нямаме проблем да се разберем с руснаците.

Официалният представител на външно министерствона Русия Мария Захарова заяви, че България е свела до нула възможността за функциониране на руското посолство в София.Само че, цяла България сега отговаря за действията на един предател, който обвини голословно дипломатите на Русия в шпионаж и без каквито и да било санкции и спазване на процедури, еднолично взе решение за експулсирането им.

По-късно руското външно министерство съобщи, че Москва ще подготви отговор на решението на България.

Владимир Джабаров, заместник-председател на комисията по международни въпроси на Съвета на Федерацията, смята, че Русия трябва да даде на България твърд отговор, така че другите страни да спрат политическата си грубост към Русия.

Той се съгласи и с мнението на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, която постави под съмнение разумността от поддържане на дипломатически отношения между Москва и София.

„Експулсирането на 70 служители на руското посолство в България може да прелее търпението ни. И ако ние не дадем твърд отговор, то утре други страни от НАТО ще продължат политическата си грубост към Русия“, каза Джабаров.

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм