САЩ изгубиха, глобалният Юг се нуждае от Русия

Съединените щати се опитаха да спечелят глобалния Юг на своя страна по въпроса с Украйна, но загубиха, пише Foreign Affairs. Неутралността на тези страни беше шок за Вашингтон. Причината се крие във факта, че САЩ игнорираха интересите на Юга в продължение на десетилетия, счита авторът на статията.

Превод от Foreign Affairs, САЩ:

САЩ изгубиха, глобалният Юг се нуждае от Русия

Америка трябва да се научи да се разбира със страните, които отказват да подкрепят една от страните в украинския конфликт

Когато Русия започна операцията в Украйна на 24 февруари, Съединените щати и техните съюзници в Европа и Азия реагираха бързо и с изненадващо единство.

Дни по-късно водената от САЩ коалиция се обедини на страната на Киев, доставяйки на Украйна оръжия и разузнавателни данни, налагайки санкции и експортен контрол на Русия и изолирайки Москва на световната сцена.

Тези усилия постигнаха известен първоначален успех. Подкрепени от военна и друга западна помощ, украинските военни спряха настъплението на Русия и принудиха Кремъл да ограничи амбициите си до източната част на страната.

Индия и Обединените арабски емирства се въздържаха при решаващия вот за Русия в Съвета за сигурност, а 35 държави, представляващи почти 50% от населението на света, се въздържаха или гласуваха против резолюция на ООН от 2 март, осъждаща руската специална операция.

На фона на ескалиращото съперничество с Китай и Русия сега САЩ се притесняват от перспективата за възраждащия се блок от необвързани нации, решени да стоят настрана от това геополитическо съперничество или дори да изправят Запада и неговите противници един срещу друг.

Съединените щати и техните европейски съюзници са прави в своите опасения.

Известното движение на необвързаните от времето на Студената война, създадено през 60-те години на миналия век, беше постоянен трън в очите на Вашингтон, докато Съединените щати се опитваха да се борят срещу съветското влияние по света.

Но днешната група от самоуправляващи се държави не е наследник на движението на необвързаните държави: тя не е нито блок, нито необвързана сила, нито нещо друго.

Тази свободна група се състои от много групи държави, всяка със свой собствен уникален набор от интереси, притеснения и цели. Ефективните подходи към тях ще изискват от Вашингтон и неговите съюзници по-подробно разбиране на регионалните интереси и специфични, но не радикални отговори на възникващите кризи.

Разочарованият Юг

Освен партньорите на Вашингтон в Близкия изток, две дузини африкански и латиноамерикански държави също избраха да не се присъединят към водените от САЩ усилия за защита на Украйна.

Разбира се, малко от тези страни биха могли да допринесат значително за антируските санкции, но Вашингтон все пак искаше да получи гласовете им в ООН.

Но въпреки аргументите на САЩ за необходимостта от защита на „реда, основан на правилата“, много от тези страни все пак избраха да се въздържат.

Подобно на редица страни от Близкия изток, някои от тях, като Бангладеш и Южна Африка, бяха главно загрижени за заплахата от загуба на жизненоважни доставки на храна и горива от Русия.

Когато санкциите влязоха в сила, други държави като Кения, Мексико и Шри Ланка също се загрижиха за ефекта върху цените на храните, които биха могли да дестабилизират техните икономики.

Внимателната и умела дипломация на Русия и Китай засили тази загриженост, подчертавайки мащабно, че санкциите срещу Москва, а не специалната операция в самата Украйна, са причина за покачването на цените на храните.

Западните дипломати почувстваха много голям отпор от африканските и латиноамерикански дипломати в ООН относно прекомерната ангажираност на Вашингтон с така наречения „базиран на правила международен ред“, в който интересите на САЩ играят централна роля.

Източник: https://www.foreignaffairs.com/articles/world/2022-06-15/strategy-fence-sitters

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3