Путин: Някои държави се опитват да заменят международните норми с диктат

Някои държави се опитват да заменят международните норми със своята национална юрисдикция, а закона с диктат и умишлено изоставят основните правни принципи. Това каза руският президент Владимир Путин в обръщение към участниците в X Петербургски международен правен форум, предава ТАСС.

Путин: Някои държави се опитват да заменят международните норми с диктат

Според държавния глава системата на международното право със сигурност трябва да се развива, но не трябва да се бърка причината и следствието. Кризите „не се раждат заради пороците, уж присъщи на закона“, сигурен е той.

«Нещата са други: в опитите да се замени правото с диктат, а международните норми — с националната юрисдикция на отделни държави или групи държави, в съзнателен отказ да се следват неотменими правни принципи — справедливост, добросъвестност, равенство и хуманизъм», каза Путин. Той обаче добави, че това не са просто правни формули, а онези ценности, които отразяват многообразието на сегашната цивилизация.

Президентът на Русия обърна внимание на твърденията, че законът уж вече не може да отговори адекватно на проблемите и предизвикателствата на нашето време, на бурните и фундаментални промени.

«Има и по-радикални оценки за премахването на самото понятие за международно право. Принципно не съм съгласен с подобни заключения», коментира още Путин.

„Под прикритието на така наречения ред, базиран на правила и други съмнителни концепции, те се опитват да контролират и направляват глобалните процеси по своя преценка, те следват курс към създаване на затворени блокове и коалиции, които вземат решения, които са само от полза на една държава — Съединените американски щати», заяви Путин.

„Естествените права на другите участници в международните отношения се игнорират, основният принцип за неделимостта на сигурността се тълкува избирателно, а едностранните нелегитимни санкции, наложени от Запада на суверенни държави, са достигнали безпрецедентен мащаб.

Ще добавя, че онези държави, които проповядват своята изключителност и във вътрешната си политика прекрачват закона, зачеркват такива понятия като неприкосновеност на собствеността, свобода на словото. С една дума, господството на една държава или група държави върху световната сцена е не само непродуктивна, но и опасна и неизбежно поражда мащабни, системни рискове“, каза Путин.

Той подчерта, че в многополюсния свят на 21 век не трябва да има място за неравенство, дискриминация на държави и народи:

„Затова страната ни се застъпва за прилагане на практика на основния международно-правен принцип за суверенното равенство на държавите и правото на всеки на собствен модел на развитие.“

Това съобщи Труд.